1,2 millioner nordmenn sier de har blitt svindlet på nett

Selv om de fleste mener de er i stand til å sikre seg mot digitale trusler, oppgir over en firedel av oss at vi har blitt svindlet på internett.
Anna Rønning er leder for antisvindel i Sparebank 1 Utvikling. | Foto: Sparebank 1 Utvikling
Anna Rønning er leder for antisvindel i Sparebank 1 Utvikling. | Foto: Sparebank 1 Utvikling
NTB, FinansWatch/Magnus Eidem

Andelen er størst blant unge under 30 år, viser en ny undersøkelse om digital sikkerhetskultur gjennomført av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) og Sparebank 1.

– Vi ser i undersøkelsen at de yngre bevisst tar mer risiko på nettet enn de eldre, og at de samtidig vurderer sikkerhetstiltak som totrinnspålogging og sikre passord som mindre viktige. Dette kan bidra til å gjøre dem mer sårbare i møtet med svindlere, sier daglig leder Eivind Reiner-Holm i NorSIS i en pressemelding.

Rapporten viser at sosial manipulasjon, hvor tillit blir bygget opp og så misbrukt, er mest utbredt. 

– Sosial manipulasjon er et så stort problem at vi har valgt å gjøre dette til årets tema i Nasjonal sikkerhetsmåned nå i oktober, sier Reiner-Holm. 

– Vi lanserer blant annet et nytt kurs som er gratis og skal bidra til å gjøre oss flinkere til å avsløre forsøk på sosial manipulasjon.

Investerings- og relasjonssvindel

Svindel ved sosial manipulering utgjorde totalt 290 millioner kroner i 2022, ifølge ROS-undersøkelsen fra Finanstilsynet. 

– Generelt ser vi at det er størst summer involvert ved investeringssvindel og relasjonsvindel. Dette er saker som gjerne foregår over tid, og svindlerne bruker svært manipulative metoder for å lure folk, sier Anna Rønning, leder for Antisvindel i Sparebank 1 Utvikling i en pressemelding.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også