Departement ber bankene sørge for enklere bankbytte

I høyrente-tiden vi er inne i er det viktig at familiene enkelt kan skifte bank til en som passer dem og at de får god informasjon om mulighetene som finnes, menes barne- og familieministeren.
Statssekretær Jakob Bjelland (Sp).
Statssekretær Jakob Bjelland (Sp).

Barne- og familiedepartementet inviterte nylig Finans Norge til et møte. Tema er familienes økonomiske situasjon og bankenes rolle i familienes økonomiske trygghet. 

– Økningen i utlånsrentene kan føre til at flere husholdninger opplever det som krevende å håndtere gjelden sin. Det er derfor viktig at bankene gir råd og veiledning til kunder som opplever problemer. Bankene må blant annet informere om ulike innskuddskontoer og spareprodukter som er tilgjengelige, slik at forbrukerne lett kan velge den beste løsningen for sin økonomiske situasjon, sier Trine Fagervik (Sp), statssekretær i Barne- og familiedepartementet i en pressemelding.

Departementet er ikke bare opptatt av priser, men også at det skal være enkelt å bytte bank. 

– En forutsetning for god konkurranse i bankmarkedet er at kundene enkelt kan bytte bank eller bruke flere banker samtidig, og at det er enkelt å orientere seg om de ulike tilbudene. Finansportalen er et godt virkemiddel, men tjenesten kan bli enda bedre. Regjeringen er opptatt av det skal være enkelt å bytte bank. Dette krever at kundene har tilgang til gode løsninger for bankbytte og sammenligning av tilbud, som er tilpasset utviklingen i markedet, sier Jakob Bjelland (Sp), statssekretær i Finansdepartementet.

Statssekretærene påpekte at de skjønner at det er viktig med en solid bankbransje, men at gapet mellom innskudds- og utlånsrentene som er i dag skaper en lønnsomhetssituasjon som kan tyde på for lite konkurranse i markedet. 

«Det har blitt enklere å bytte bank de siste årene, blant annet som følge av forenklinger fra banknæringens side, men regjeringen vil at det skal bli enda enklere for forbrukerne å bytte bank i årene som kommer», skriver departementet i meldingen.

Konkurransen i bankbransjen blir et tema for Finansmarkedsmeldingen 2024 fra Finansdepartementet. Finans Norge har blitt bedt om å beskrive dagens bankbytteløsninger og vurdere om det er rom for forbedringer. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også