Kyrre Knudsen tror «inflasjon» snart blir byttet ut med «resesjon» i samfunnsdebatten

I øyeblikket har SR-Banks sjeføkonom mest tro på en «myk landing» for norsk økonomi, men det er også en reell bekymring for resesjon. 
Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank. | Foto: Sebastian Holsen / FinansWatch
Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank. | Foto: Sebastian Holsen / FinansWatch

«Inflasjon» er et ord som har vært på manges lepper de siste par årene og prisstigningen i samfunnet har ført til at Norges Bank har økt styringsrenten 12 ganger for å dempe inflasjonen. 

Nå tror mange at rentetoppen nås nå i september når den foreløpig siste rentehevingen sannsynligvis kommer. Deretter skal renten ligge høyt et års tid før den kan senkes igjen. Spørsmålet er hvor mange som havner i økonomisk uføre og arbeidsledighet før det skjer. 

– Det er svært sannsynlig at vi får resesjon i Norge om ikke altfor lenge. Og det kan godt hende bekymring for en brå resesjon vil overta for bekymringen vi i dag har for høy inflasjon, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank til NRK.

«Kravet» til å kunne si at økonomien er i en resesjon er at det er negativ verdiskapning i landet i to kvartaler på rad. SR-Bank tror resesjonen ikke blir så brå, slik at den økonomiske aktiviteten synker sakte nok til at arbeidsledigheten ikke stiger for mye.

– Den store bekymringen er at en resesjon blir bratt. Og at den gir en stor oppgang i arbeidsledigheten. Hvis du kombinerer det med at inflasjonen ikke kommer ned, så er Norges Bank satt litt sjakk matt, sier Knudsen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også