Analyse: Trangere tider for forbruksbankene fremover

En sektoranalyse fra Nordic Credit Rating viser at forbruksbankene karer seg fint, men må vente seg trangere tider fremover. 
Illustrasjonsbilde. Finansdistriktet Barcode i Oslo. | Foto: Johan Stub
Illustrasjonsbilde. Finansdistriktet Barcode i Oslo. | Foto: Johan Stub

I en sektoranalyse har Nordic Credit Rating (NCR) sett på tallene til nordiske forbruksbanker for første halvår. De konkluderer med at bankene har rapportert stabile marginer og nedskrivninger på utlån hittil i år, til tross for høy inflasjon og høye renter for forbrukerne. 

NCR ser imidlertid tegn til svakere utvikling fremover. Innskuddene synker i hele Europa, noe som øker konkurransen og funding-kostnadene til bankene. I tillegg har flere banker rapportert at endringer i betalingsmønstrene og redusert økonomisk aktivitet øker behovet for tapsavsetninger og bremser vekstmulighetene i visse segmenter. 

– Vi holder fast i at økte levekostnader og rentenivåer sannsynligvis vil holde tapsavsetningene på et høyt nivå ut 2024. Vi venter også at marginene vil bli presset fra økt konkurranse i et stagnert innskuddsmarked. Kombinasjonen vil antakelig føre til svakere resultater resten av året, sier Sean Cotten, kredittanalytiker i NCR i en pressemelding.

NCR fremhever også at deler av bransjen vil bli påvirket av svenske myndigheters forslag om å innnføre et gjeldsregister for å øke forbukerbeskyttelsen. Det er også snakk om renteregulering og maksgrenser på gebyr. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også