Gjeldsregisteret: – Økningen i forbrukslån er høyere enn forventet

Rentebærende forbruksgjelden går opp med nesten 2 milliarder kroner i august.
Daglig leder i Gjeldsregisteret, Egil Årrestad. | Foto: PR / Gjeldsregisteret
Daglig leder i Gjeldsregisteret, Egil Årrestad. | Foto: PR / Gjeldsregisteret

Den samlede rentebærende forbruksgjelden går i august opp med om lag 1,9 milliarder kroner eller 1,5 prosent til 126,7 milliarder kroner, det skriver Gjeldsregisteret i et innlegg på sine hjemmesider

– Etter en periode med nedgang gjør den rentebærende forbruksgjelden et kraftig hopp oppover igjen i august. Økningen i forfalt kredittkortgjeld på 0,8 milliarder kroner var mer eller mindre ventet etter gjennomgående høyt forbruk betalt med kredittkort gjennom sommeren, mens økningen i forbrukslån på 1,1 milliarder kroner er høyere enn forventet. Muligens har mange valgt å refinansiere dyr kredittkortgjeld til noe billigere forbrukslån. Uansett stiger den rentebærende forbruksgjelden og risikoen for at flere kan få betalingsproblemer øker utover høsten, uttaler daglig leder i Gjeldsregisteret, Egil Årrestad, i innlegget. 

Den samlede ikke-rentebærende forbruksgjelden som i hovedsak utgjøres av ikke-forfalt kredittkortgjeld går i august ned med 1,0 milliarder kroner eller -3,3 prosent til 28,8 milliarder kroner. Dette er rundt 3,8 milliarder kroner høyere enn i august 2022.

– Til tross for nedgang holder den ikke-forfalte kredittkortgjelden seg på et høyt nivå i august. Sett i lys av økningen i forfalt kredittkortgjeld medfører dette sannsynligvis at flere kommer til å utsette betalingen av den neste kredittkortfakturaen, slik at rentekostnadene stiger. Dette øker i neste omgang risikoen for at de som allerede har stram økonomi får det enda tøffere, uttaler Årrestad.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også