Huseierne krever mer åpenhet fra bankene

Organisasjonen ønsker at bankene skal bli åpnere om hvilke kriterier de legger til grunn for lånebetingelser. 
Forbrukersjef Carsten Pihl i Huseierne. | Foto: Huseierne
Forbrukersjef Carsten Pihl i Huseierne. | Foto: Huseierne

Mange lånekunder begynner å nærme seg en boliglånsrente på seksprosent. Boligeiernes interesseorganisasjon Huseierne vil nå at bankene skal informere låntakerne om hvilke vurderinger som gjøres av bankene når de setter renten, og hvilke betingelser de gir ved lån. 

– Vi trenger bedre renteoversikter som viser frem den renten man kan forhandle seg til. I dag er det slik at rentelistene forteller hva bankene gir deg, men det gis individuelle tilbud. Dermed er det vanskelig å vite hvilke banker som er «snille» og hvor mye man i så fall kan spare, sier forbrukersjef i Huseierne, Carsten Pihl til TV2.

Han mener at om kundene hadde fått informasjon om hvilken gjennomsnittlig rente utlånene har, ville de få bedre grunnlag for å forhandle og at norske låntakere per i dag ikke har tilgang til nok åpen informasjon til å vurdere om det er lurt å bytte bank eller ikke. 

I fjor var det ifølge Forbrukerrådet kun sju prosent av lånekundene som byttet bank. Og bare 16 prosent snakket med banken om boliglånet sitt. 

– Dette i året med tidenes renteoppgang. Tallet burde vært mye høyere, sier Pihl til TV2.

Fredag denne uken setter Huseierne seg ned med Konkurransetilsynet for å gå gjennom fire konkrete forslag til hvordan bankene kan bli pålagt å være mer åpne om hvilke kriterier de legger til grunn for lånebetingelser, og hvordan de vurderer verdien av boligen din.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også