Robert Næss ser mulig «bank run»

Nordea-analytiker Robert Næss sier amerikanske banker skjuler enorme tap, og om innskyterne får panikk, kan en ny bankkrise være på trappene.
Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea. | Foto: Håkon Mosvold Larsen
Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea. | Foto: Håkon Mosvold Larsen

Nordea Markets og investeringsdirektør Robert Næss har gjort beregninger som viser virkelige verdier av obligasjonene til de ti største bankene i USA. I Bank of America er tapene på nesten 40 prosent av egenkapitalen, ettersom at rentene har steget kraftig den siste tiden, viser en oversikt gjengitt av Finansavisen.

– Siden 30. juni har «tiåringen» steget en halv prosent. Enkelt regnet har obligasjoner til forfall falt i verdi med rundt 5 prosent. Bank of America hadde 614 milliarder dollar til forfall på det tidspunktet. 5 prosent av det blir 30 milliarder dollar til. Da nærmer du deg 50 prosent av egenkapitalen tapt, om du holder forfall til markedsverdi, sier Næss til Finansavisen.

Han sammenligner situasjonen med First Republic og Sillicon Valley Bank som gikk godt, før innskyterne fikk panikk, og det ikke gikk lenger. Han mener noe lignende kan skje.

Da de to amerikanske bankene gikk under og endte opp med å bli kjøpt opp av henholdsvis JP Morgan og UBS, merket også det norske bankmarkedet usikkerheten.

DNB gikk for eksempel fra en kurs på 209 kroner per aksje den 6. mars, til en kurs på 180,6 kroner per aksje den 24. mars. Skulle det skje en «bank run» på større banker i USA, vil det nok også merkes for norske banker, selv om bankene i Norge ikke tar samme renterisiko som bankene i USA. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også