Grunnlegger av russisk bank har gått til sak mot EU for å heve sanksjoner

Etter at Russland gikk til angrep på Ukraina i 2022 innførte EU en rekke sanksjoner mot personer som hadde tilknytning til landet – flere av dem har gått rettens vei for å heve sanksjonene.
Mikhail Fridman. | Foto: Pavel Golovkin / AP
Mikhail Fridman. | Foto: Pavel Golovkin / AP

Sanksjonene som er innført mot Russland og personer som er knyttet til landet har skapt mye usikkerhet for banker og bankkunder i Norge. I fjor bisto DNB 1500 kunder med å forstå regelverket og i år offentliggjorde banken den overordnedesanksjonsrisikovurdering, for å skape mer forutsigbarhet for kundene.

En av dem som er på EUs sanksjonsliste er den russiske oligarken Mikhail Fridman. Nå har han gått til sak mot EU for å heve sanksjonene som rammet ham etter at Russland gikk til angrep på Ukraina i fjor, det melder Bloomberg.

Ifølge EU er det bevist at Fridman er medgrunnlegger av Alfa Group, som kontrollerer Russlands største detaljhandelskjede og Alfa-Bank. EU mener at nære bånd til det russiske politiske regimet har tillatt ham å skaffe seg statseiendom som belønning fra Alfa Group for sin lojalitet til det politiske regimet.

Fridman er bosatt i London og har omtalt krigen som en tragedie, uten at han har kommet med direkte kritikk av Russlands president. Han er ikke underlagt amerikanske sanksjoner.

– Dette har en svært negativ innvirkning på livet hans, og det bygger på ingenting, sa Fridmans advokat under en høring i EU-domstolen.

Han beskrev EUs bevis som upålitelige og tomme ord. EU har sanksjonert nesten 1800 personer og enheter siden Russlands angrep på Ukraina, først med annekteringen av Krim i 2014 og deretter med invasjonen av landet i februar i fjor. Flere av de sanksjonerte russerne har gått rettens vei for å forsøke å heve sanksjonene.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også