Venter at bankene ikke velter hele renteøkningen over på kundene

Norges bank får kritikk av økonomer som mener at de bommer på hvor dyre renteøkningene blir for boliglånskundene. 
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache og Norges bank får kritikk for sine renteprognoser fra flere hold. | Foto: Hanna Johre / NTB
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache og Norges bank får kritikk for sine renteprognoser fra flere hold. | Foto: Hanna Johre / NTB

Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, sier markedet nå priser inn en økt risiko for at den norske styringsrenta skal opp til en topp på 4,5 prosent. 

Gonsholt Hov omtaler de siste signalene fra den europeiske sentralbanken som haukete. Sjef for den europeiske sentralbanken, Christine Lagarde, har nylig kommer med uttalelser som peker mot en ny renteheving i juli. 

Uttalelsene fra Lagarde tolker som et signal om høyere rente, skriver E24

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim stiller spørsmål ved Norges banks prognoser. Han mener realiteten for norske lånekunder er en styringsrente på nærmere 6 prosent, heller enn de 5,4 prosentene Norges bank operer med. 

– Jeg tror ikke de har tatt en logisk test av konklusjonen sin. Den må ligge høyere, sannsynligvis på 5,8 prosent. Både jeg og Norges Bank legger til grunn at vi skal få et helt prosentpoeng renteøkning. Da vil det si at en veldig god boligrente i 2024 vil ligge på rundt 5,5 prosent. Kanskje litt mindre hvis ikke bankene tar hele marginen, sier Kvadsheim til E24

Venter at bankene ikke tar ut hele renteøkningen

Også i Renteradar venter de at norske boliglånskunder vil måtte tåle en langt høyere boliglånsrente på en styringsrente på 4,5 prosent enn det Norges bank legger til grunn.

Norges bank forklarer at banken tar som utgangspunkt at norske banker fortsetter å sette opp rentene litt mindre enn renteøkningene. 

Norges Bank lager anslag for boliglånsrenten slik den måles ved SSBs serie for gjennomsnittlig rente på utestående nedbetalingslån med pant i husholdninger. Denne serien inkluderer fastrentelån, forteller Torbjørn Hægeland, direktør for finansiell stabilitet i Norges Bank til E24.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets tror et høyere rentenivå er kommet for å bli, og at mange kommer til å angre på å ha tatt opp høye lån. 

– De rentene vi hadde, kommer ikke tilbake, sier Andreassen til DN.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev