Politiet straks klare med tiltale mot SMN-vikar

Vikaren som underslo 75 millioner kroner fra Sparebank 1 SMN er ennå ikke tiltalt. Den rettspsykiatriske vurderingen av mannen er uten konklusjon med tanke på tilregnelighet.
Politiadvokat Ole Andreas Aftret (t.h.) og Sparebank 1 SMNs hovedkontor i Trondheim. | Foto: Sebastian Holsen, Trøndelag politidistrikt
Politiadvokat Ole Andreas Aftret (t.h.) og Sparebank 1 SMNs hovedkontor i Trondheim. | Foto: Sebastian Holsen, Trøndelag politidistrikt

I januar i år ble en vikar i Sparebank 1 SMN pågrepet og siktet for grovt underslag og grov hvitvasking av 75 millioner kroner fra banken. 

Mannen er siden løslatt i påvente av tiltale og rettsforhandling. Mannen har også gjennomgått en rettspsykiatrisk vurdering for å finne ut om han var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Denne vurderingen er ifølge MN24 uten en klar konklusjon, så det blir opp til retten å finne ut om mannen i det hele tatt kan straffes for underslagene.

Politiet er nå i ferd med å avslutte sin etterforskning.

– Det gjenstår bare å gjøre ferdig et par rapporter, og vi tar sikte på å sende over vår innstilling til statsadvokaten i løpet av juni, sier politiadvokat Ole Andreas Aftret ved Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.

Aftret vil ikke avsløre detaljer i tiltalten før den er levert til domstolen. 

I tillegg til den psykiatriske vurderingen har politiet også mottatt en rapport fra en sakkyndig part om investeringene vikaren gjorde i Tyskland med de underslåtte midlene. 

Penger ut av landet

Den siktene mannen jobbet som vikar i Sparebank 1 SMN i ferieavviklingen rundt jul i 2022. Der skal han ha overført 75 millioner totalt av bankens midler til egne kontoer og deretter ført pengene ut av landet, til blant annet Sverige og Tyskland. Transaksjonene var på sekssifrede beløp og skal ha gått gjennom DNB og Danske Bank. 

Danske Bank bekrefter at den brå endringen i mannens transaksjonsmønster gjorde at de umiddelbart varslet om dette. DNB har ikke bekreftet eller avkreftet om de reagerte. 

Pengene ble så delvis investert i kryptovaluta og finansielle instrumenter. 

Rundt 50 millioner kroner skal være gått tapt. SMN har fått tilbakeført rundt 15 millioner kroner i beslaglagte midler og sitter på et nettotap på 66 millioner kroner, etter hva FinansWatch erfarer. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også