Instabanksjefen om oppkjøpet av Bank2: – En litt trist dag

Robert Berg i Instabank er ikke overrasket over nyheten om at Bluestep kjøper Bank 2. Han mener dette er nok et eksempel på en trend drevet av ulike rammevilkår i Norge og Sverige. 
Foto: Sebastian Holsen
Foto: Sebastian Holsen

Banksjef i Instabank, Robert Berg, har ingen kommentar til nyheten om Bluesteps oppkjøp av Bank2, men legger til at dette fremstår som nok et eksempel på at ulike kapitalkrav mellom Norge og andre land har konsekvenser.

Det kan se ut som om norske myndigheter ikke bryr seg om å utvikle en finansbransje i Norge med norsk eierskap, på tross av hvor viktig bransjen er for utviklingen av norsk næringsliv og samfunnet forøvrig. 

– Jeg er ikke overrasket over denne nyheten som føyer seg inn i rekken av nyheter om norske nisjebanker (i utlandet ofte kalt neobanks, journ.anm.) som selges til utlandet, spesielt Sverige. Dette er nok en bekreftelse på det vi har tatt opp før: Norske nisjebanker ender opp med å bli svenske fordi rammevilkårene er så forskjellige, sier Berg. 

– Sånn sett er dette en litt trist dag for oss som er glade i bank og ønsker en sterk norsk finansnæring, sier Berg. 

Svensk i Norge

Det er først og fremst kapitalkravene som er mer gunstig i Sverige. Riktignok har svenske myndigheter godtatt såkalt resiprositet for svenske banker som opererer i det norske markedet, noe som betyr at de må ta inn norske kapitalkrav for utlån her i landet. 

– Dessverre gjelder det kun for banker med risikovektet utlånsbalanse på minst 5 milliarder kroner og hjelper sånn sett ikke tilstrekkelig i forhold til konkurransen fra svenske nisjebanker, sier Berg. 

På spørsmål om vi vil se Instabank flytte over grensen, svarer Berg at de enn så lenge holder fortet i Norge uten å ville utdype noe mer. 

– Personlig er dette en hjertesak. Jeg synes det er leit at det kan virke som at endgame for alle norske nisjebanker er å flytte ut av landet. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også