Merker økt forsiktighet blant boligkjøpere

DNB Eiendom ser to hovedtrekk nå som kan påvirke etterspørselen etter boliglån i markedet. 
Adm. dir. i DNB Eiendom, Renate Sørestrand-Hanssen. | Foto: Stig B. Fiksdal
Adm. dir. i DNB Eiendom, Renate Sørestrand-Hanssen. | Foto: Stig B. Fiksdal

Boligprisene har steget 7,7 prosent hittil i år, til tross for rentehevinger og inflasjon. Men nå merker DNB Eiendom at stadig flere boligkjøpere og -selgere venter en korreksjon. 

– Spesielt i storbyene har prisoppgangen i boligmarkedet vært overraskende høy i første halvår, samtidig har markedet vært betydelig tyngre utenfor byene og i distriktene. I takt med flere med flere varslede rentehevinger ser vi nå klare tegn til at det bygges opp en forventning om at det kommer en korreksjon i boligmarkedet. Derfor er vi ikke heller overrasket at flere nå viser mer forsiktighet når de skal bytte bolig sier administrerende direktør i DNB Eiendom, Renate Sørestrand-Hanssen, til Nettavisen.

Videre er det nå en stor endring i folks tiltro til salg av egen bolig. Historisk sett er rett under halvparten av nordmenn i boligmarkedet villige til å kjøpe ny bolig før den gamle er solgt. Men dette har endret seg drastisk, ifølge en undersøkelse Kantar har gjennomført for DNB Eiendom. 

I undersøkelsen sier 23 prosent av boligkjøperne at de er klare for å kjøpe før de selger. I de tettbebodde områdene i Oslo, Viken og Vestland svarer folk som før på spørsmålet, men i andre distrikter er det en stor endring. I Agder er det bare ni prosent som vil ta sjansen. 

DNB Eiendom sier årsaken er at flere nå er bekymret for å bli sittende med doble kostnader i en periode før de får solgt boligen sin. Det er ikke en helt feil vurdering, mener DNB Eiendom.

– Den siste tiden har vi sett at det er veldig mange flere boliger som blir lagt ut enn som blir solgt. Det er mange år siden vi har sett et så tydelig trend, opplyser DNB.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også