Vedum: – Viktigere å sikre lav rente enn å styrke kronekursen

Finansministeren på svenskebesøk: Viktig at den økonomiske politikken «ser» folk. 
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har vært på besøk hos den svenske finansministeren. | Foto: NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har vært på besøk hos den svenske finansministeren. | Foto: NTB
av TEST TEST

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har vært på besøk hos Sveriges finansminister Elisabeth Svanesson (H). På det svenske besøket var agendaen klar, folks privatøkonomi og håndtering av den økonomiske situasjonen sto på planen. 

Generaldirektør Albin Kainelainen ved det statlige Konjunkturinstituttet (KI) i Sverige kom med en redegjørelse for Sveriges økonomiske situasjon. Konklusjonen var at svenskene har hatt et tøffere år, økonomisk sett, enn nordmennene, skriver VG

Sverige hardest rammet

Svenskene hadde på fjoråret en prisvekst på 8,4 prosent, og en lønnsvekst på 3,7 prosent. Norge hadde i samme periode en prisvekst på 5,8 prosent mot en lønnsvekst på 4,4 prosent. Reallønnen er svekket i begge land og svenskene er klart hardest rammet. Prognosene tilsier at prisveksten etter hvert vil komme under kontroll i både Sverige og Norge. 

Viktigheten av en lav rente begrunnes i konsekvensene en eventuell høy rente vil ha for nordmenns privatøkonomi. Vedum poengterer viktigheten av å «se folk» i forbindelse med viktige økonomiske avgjørelser.

– Det er bra at vi har en sentralbank som ikke setter renten helt uavhengig av hvordan det slår ut for folk, selv om det kanskje kunne vært det mest effektive virkemiddelet til å få kronekursen opp, sier Vedum til VG

 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også