Nedgang i norsk økonomi i april: – Tegn til at økonomien bremser opp

Norsk økonomi falt med 0,4 prosent i april. Også husholdningenes konsum falt. – Kan være tegn til at inflasjonen og rentehevingene begynner å få effekt.
SSB ser tegn til en nedgang i varekonsumet.
SSB ser tegn til en nedgang i varekonsumet.
NTB

– Det er nå tegn til at norsk økonomi bremser opp. Det har vært en jevn vekst i store deler av 2022, men de siste månedene har vi sett en gradvis utflating fra måned til måned, og nå har vi en nedgang i april, sier Pål Sletten, seksjonssjef for nasjonalregnskapet i Statistisk sentralbyrå (SSB), i en pressemelding. 

Sesong- og prisjusterte tall fra nasjonalregnskapet-statistikken til SSB, viser at bruttonasjonalproduktet for Fastlands-Norge i april falt 0,4 prosent fra måneden før. Samtidig er veksten i mars revidert ned fra 0,5 prosent, til 0,2 prosent.

Nedgangen i april var bred. Husholdningenes konsum falt med 1,9 prosent. Varekonsumet har falt jevnt i lang tid og hadde en nedgang på 3,3 prosent i april. Det er uvanlig stort.

– Det kan være tegn til at inflasjonen og rentehevingene begynner å få effekt på husholdningenes disponible inntekt. Nedgangen i april kommer på områder i økonomien som påvirkes av endringer i husholdningenes kjøpekraft, sier Sletten.

Nedgangen i varekonsumet kom blant annet på mat og drikke, transport, møbler og husholdningsartikler.

Sletten påpeker også at påsken kom i sin helhet i april i år.

– Det innebærer litt uvanlige svingninger i den økonomiske utviklingen, sett i forhold til hva vi ser i vanlige måneder. Påskeeffekter korrigeres som del av vår sesongjusteringsrutine, men det er litt større usikkerhet rundt den underliggende veksten enn det er ellers i året, sier Sletten.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også