Norge blir med i InvestEU

Investeringsprogrammet vil gi norsk næringsliv langt større tilgang på kapital til grønne og digitale prosjekter. 
OMSTILLING: InvestEU skal få fart på den grønne og digitale omstilling i Europa, sier næringsminister Jan Christian Vestre. | Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
OMSTILLING: InvestEU skal få fart på den grønne og digitale omstilling i Europa, sier næringsminister Jan Christian Vestre. | Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

Norge ble i går en del av investeringsprogrammet InvestEU, og tar dermed et steg i retning av tettere strategisk partnerskap mellom Norge og EU.

– InvestEU er en av EUs store satsinger i arbeidet for grønn omstilling og strategisk autonomi. Norsk deltakelse i programmet bidrar til regjeringens satsing på grønt industriløft og det strategiske partnerskapet med EU, sier næringsminister Jan Christian Vestre, i en pressemelding. 

Kan gi 70 milliarder til omstilling

Programmet gir norsk næringsliv økt tilgang til lån, garantier og egenkapital gjennom InvestEUs implementerende partnere Den europeiske investeringsbanken (EIB), Det europeiske investeringsfondet (EIF) og Den nordiske investeringsbanken (NIB).

– Med denne avtalen vil norsk næringsliv få tilgang på store mengder kapital. InvestEU skal utløse 4000 milliarder kroner i private og offentlige investeringer i Europa. Dette er ikke småpenger, og det vil åpne for at flere grønne og digitale prosjekter kan realiseres i norsk næringsliv, sier Vestre. 

Regjeringen økte satsingen på programmet i statsbudsjettet for 2022, og det totale norske bidrag til Invest EU er nå 5 milliarder kroner i garantier. Det kan utløse om lag 70 milliarder kroner i offentlige og private investeringer i Norge, skriver Nærings- og fiskeridepartementet. 

Store muligheter

Investeringene i Norge kan komme både direkte gjennom InvestEUs implementeringspartnere og indirekte gjennom private fond og banker. Innovasjon Norge og Investinor har mandater til å opprette virkemidler med InvestEU-finansiering i Norge. 

– Med InvestEU åpnes store muligheter i Europa for norske bedrifter når det gjelder kapital, nettverksbygging og kompetanse, og vi skal gjøre vår del av jobben for at norsk næringsliv får mest mulig ut av denne kraftfulle investeringsplattformen som InvestEU er. Vi er avhengig av at næringslivet mobiliserer og melder seg på i konkurransen om finansiering. Derfor oppfordrer vi til at flere tar kontakt med Innovasjon Norge eller direkte med de europeiske investeringsbankene, sier Vestre, og legger til at flere norske aktører allerede har dialog om investeringer fra InvestEU. 

I revidert budsjett 2023 justerer regjeringen tempoet på det norske bidraget i tråd med avtalene med EU.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også