Sparebank 1 Sørøst-Norge: – Jobber med å få tilbake veksten

Flere faktorer har ført til en brems i utlånsveksten til banken. 
TILPASNINGER: – Vi har gjort tilpasninger i organisasjonen etter fusjonen som begynner å fungere godt, sier konsernsjef Per Halvorsen i Sparebank 1 Sørøst-Norge. | Foto: Sparebank 1 Sørøst-Norge.
TILPASNINGER: – Vi har gjort tilpasninger i organisasjonen etter fusjonen som begynner å fungere godt, sier konsernsjef Per Halvorsen i Sparebank 1 Sørøst-Norge. | Foto: Sparebank 1 Sørøst-Norge.
av SYNNØVE PRYTZ BERSET

– 2023 er det første året på lenge hvor vi ikke har fusjonsprosjekter over oss, sier konsernsjef Per Halvorsen i Sparebank 1 Sørøst-Norge til FinansWatch. 

Sparebank 1 Sørøst-Norge fusjonerte 1. april 2022 med Sparebank 1 Modum.

– Vi har skrudd sammen organisasjonen på nytt etter fusjonen med Modum. Det begynner nå å fungere bedre og bedre, forteller Halvorsen, og legger til at banken nesten ikke har tap og er, utifra måltall, fornøyd med starten på året. 

Ferskt rådgiverteam

Selv om den underliggende driften i banken er bra, og banken nesten ikke har tap, mangler de litt på å få opp igjen den gode veksten, kommenterer konsernsjefen. 

I 2022 fikk en rekke ansatte tilbud om sluttpakker. 

– Det har medført at vi har ansatt mange nye medarbeidere som det tar tid å få på plass, men som nå begynner å fungere. Rundt 30 prosent av rådgiverne på PM er nyansatte, sier Halvorsen, og legger til: 

– Det er nok noe av grunnen til at vi ikke har den veksten som tidligere, i tillegg til en generell svak kredittvekst i markedet. 

Brems i utlånsveksten

– Hva er bakgrunnen for at dere har hatt en oppbremsing i utlånsveksten?

– En ting er markedet, som er annerledes enn tidligere, både på privat- og bedriftsmarkedet. Men også de store organisatoriske endringene, blant annet nedbemanninger for å ta ut synergieffekter i forbindelse med fusjon, har hatt en innvirkning, sier Halvorsen, og legger til at de også jobber med tilpasninger knyttet til at banken skal bli en IRB-bank. 

Skal styrke topplinjen

Når det gjelder utfordringer knyttet til makroøkonomisk klima, er hele bransjen i samme situasjon, mener Halvorsen. 

– Veksten i bransjen er utfordrende. Tapene er foreløpig marginale, men trolig med ytterligere renteøkninger kan flere av kundene våre få utfordringer, sier han, og peker på viktigheten av å ha en god relasjon til sine kunder. 

– Fokus er å jobbe og levere på nøkkeltallene, og ikke minst, få tilbake veksten. Samt å styrke topplinjen og lønnsomheten i hele konsernet, det jobber vi mye med, sier han. 

– Og ha fokus på god samhandling med datterselskapene i konsernet. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også