Levekårsundersøkelsen 2023: Én av fem frykter å ikke klare uforutsett utgift

Aldersgruppen 25-44 år er mest bekymret, viser den årlige levekårsundersøkelsen til SSB. 
TØFFE TIDER: – Kostnadsveksten preger økonomien til norske husholdninger og flere vil få økonomiske problemer i tiden fremover, sier Trine Teigland, bærekraftsansvarlig i Fair Group. | Foto: Fair Group / PR
TØFFE TIDER: – Kostnadsveksten preger økonomien til norske husholdninger og flere vil få økonomiske problemer i tiden fremover, sier Trine Teigland, bærekraftsansvarlig i Fair Group. | Foto: Fair Group / PR

I undersøkelsen kommer det frem at hver fjerde nordmann mellom 25 og 44 år ikke ville klart en uforutsett utgift over 20 000 kroner. 

– Funnene i levekårsundersøkelsen er krystallklare: Kostnadsveksten preger økonomien til norske husholdninger og flere vil få økonomiske problemer i tiden fremover, sier Trine Teigland, bærekraftsansvarlig i Fair Group i en pressemelding. 

Misligholdet øker

7 prosent sier i undersøkelsen at de sliter med å få endene til å møtes. Samtidig forteller18 prosent at de ikke har råd til minst ett materielt gode, for eksempel tannlege eller bytte av utslitte klær eller møbler.

– Nordmenn handler over evne og misligholdet blant forbrukerne øker. Mange lever på lånt tid og har håndtert kostnadsbyrden med oppsparte midler og forbruksgjeld. Inkassotallene stiger i rakettfart. Når sparegrisen er tom, vil det bli alvorlige konsekvenser, sier Teigland.

Frykter for boligutgiftene

4,2 prosent har problemer med å betale boutgifter, særlig grunnet høye strømpriser og de økte rentekostnadene. I aldersgruppen 25-44 år uttrykker hele 6,5 prosent store utfordringer med boutgiftene, en økning på over 12 prosent fra fjoråret.

– Mange i etableringsfasen har kjøpt bolig på lave rentenivåer. Renten har økt drastisk på kort tid og de må bruke store deler av inntekten til å betjene boliglånet. Folk frykter fremtiden og ser med redsel på de varslede rentehevingene, sier Teigland.

På under to år har styringsrenten gått fra 0 til 3 prosent. Norges Bank avholder rentemøte torsdag 4. mai og flere har varslet en ny renteøkning på 0,25 prosentpoeng.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også