Konkurser: Norge har den største økningen i Norden

Antall konkurser øker kraftig i årets første fire måneder i nesten alle bransjer og regioner, sammenlignet med fjoråret, viser tall fra Dun & Bradstreet. 
– Med høyere renter i de nordiske økonomiene vil kredittrisikoen øke betydelig og bedrifter bør være på vakt, sier analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet. | Foto: Dun & Bradstreet
– Med høyere renter i de nordiske økonomiene vil kredittrisikoen øke betydelig og bedrifter bør være på vakt, sier analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet. | Foto: Dun & Bradstreet

Antallet bedrifter som har måttet stenge dørene i årets fire første måneder øker med hele 34,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. 

Øker i alle fylkene

April er første måned hvor trenden ser ut til å falle noe, med en økning på 13,5 prosent sammenlignet med april 2022. Disse ferske tallene fra data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet indikerer at vi i 2023 kan ende opp på rekordnivåer for konkurser i Norge. 

Nordland er fylket hvor de registrerer den største økningen, med 53 prosent, etterfulgt av Rogaland, og Møre og Romsdal med henholdsvis 46 og 44 prosent. I Norges mest befolkede områder, Viken og Oslo, steg konkursene med henholdsvis 42 og 35 prosent. I Troms og Finnmark var det faktisk en nedgang på 4,3 prosent.

– Hittil i år ser vi at konkursene øker i alle fylkene, sett bort fra en liten nedgang i Troms og Finnmark. Møre og Romsdal har den største prosentvise økningen på 57 prosent sammenlignet med samme måned i fjor sier Brit Elise Melhus, analytiker hos Dun & Bradstreet i en pressemelding. 

Norge kommer dårligst ut

Hun peker videre på at man nå er tilbake til tall som ligner på de man hadde før pandemien, og tallene er forventet å øke fremover, i tråd med renteøkninger fra Norges bank og følgelig redusert konsum. 

Utviklingen i de nordiske økonomiene Norge, Danmark, Sverige og Finland viser en lignende trend i årets fire første måneder. Norge kommer dårligst ut av statistikken.

– Med høyere renter i de nordiske økonomiene vil kredittrisikoen øke betydelig og bedrifter bør være på vakt. Regionene har så langt unngått det verste scenariet, men vekstraten var negativ i Finland og Sverige mot slutten av 2022. I tillegg er inflasjonen fortsatt høy, noe som kombinert med avtagende etterspørsel som følge av eroderende kjøpekraft hos forbrukerne legger press på bedriftenes marginer, sier Melhus. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også