Sparebank 1: – Renten er ikke høy nok

Norges Bank har ifølge sjeføkonom Elisabeth Holvik bare ett virkemiddel for å styrke kronekursen. 
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1.
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1.

Svak krone er en hodepine for Norges Bank, skriver sjeføkonom Holvik i en makrorapport fra Sparebank 1. 

– En viktig forklaring på at kronen har svekket seg over flere tiår er at pris- og lønnsveksten i Norge har vært høyere enn hos våre konkurrentland, samtidig som produktivitetsveksten har vært midt på treet. Kraftig økt skatt har økt risikoen for investeringer i Norge, skriver hun. 

Holvik peker videre på at prisveksten mellom Norge har økt helt siden 1970-tallet, samtidig som kronekursen gradvis har svekket seg. Norge førte frem til 1970-tallet en fast valutakurspolitikk. Fra 70-tallet ble devalueringer brukt for å kompensere for høy inflasjon. Disse løste ikke de underliggende problemene, men skapte nye problem. 

– Norges Bank har bare ett virkemiddel for å styrke kronekursen, og det er å øke renten. I dag er renten lavere enn våre konkurrentland, til tross for høy inflasjon og svak krone, skriver Holvik. 

Strukturelle reformer og skattekutt som i 92 kan dempe behovet for høyere renter, poengterer Holvik. Hun mener at om Norges Bank ikke får hjelp av den øvrige økonomiske politikken, er risikoen en tilsvarende utvikling som 80-tallet, med vedvarende høy inflasjon, svekket konkurranseevne, og en videre svekkelse av kronen. 

– Norges Bank kan da, som i årene etter 1986, til slutt måtte heve renten kraftig for å forsvare kronekursen, skriver Holvik, som tror rentetoppen blir på 3,75 %. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også