Dommermangel utsetter rettssaken mellom PST og Sandnes Sparebank igjen: – Jeg har aldri opplevd dette

Rettsaken mellom PST og Sandnes Sparebank er utsatt igjen.
Administrerende direktør i Sandnes Sparebank, Trine Stangeland, står ved sidene av advokat Gunnar Holm Ringen (t.v.) og advokat Stig Rune Johnsen fra PwC. De to advokatene representerer Sandnes Sparebank.
Administrerende direktør i Sandnes Sparebank, Trine Stangeland, står ved sidene av advokat Gunnar Holm Ringen (t.v.) og advokat Stig Rune Johnsen fra PwC. De to advokatene representerer Sandnes Sparebank.

Rettssaken mellom Det nasjonale statsadvokatembetet (NAST) og Sandnes Sparebank skulle startet for Hordaland Tingrett onsdag denne uken. Det er PST som har etterforsket saken. Nå er rettsaken utsatt igjen, det forklarer advokat for Sandnes Sparebank, Gunnar Holm Ringen, til FinansWatch.

– Vi fikk beskjed i midten av april om at saken har blitt utsatt på grunn av dommermangel. Det skjer at saker blir utsatt på grunn av forfall ved sykdom og lignende, men jeg har aldri opplevd at saker blir utsatt fordi det er mangel på dommere, sier Holm Ringen.

– Hvordan tar de ansatte i banken det?

– Det er belastende både for banken og de ansatte at denne saken blir utsatt, sier Holm Ringen.

Unni Thelen ved Hordaland Tingrett bekrefter at saken er avlyst på grunn av manglende ressurser ved tingretten. Hun forklarer at tingretten forsøker å finne en ny dato i høst. Rettssaken startet for Sør Rogaland tingrett i oktober i fjor, men ble utsatt på grunn av et habilitetsspørsmål. Nå er altså saken utsatt igjen.

Vedtar ikke sanksjonsgebyr

Rettssaken mellom Sandnes Sparebank og NAST er et resultat av at banken nektet å vedta et forelegg på én million kroner fra PST. Banken ble ilagt forelegget for uaktsomt brudd på finansielle sanksjoner i november i 2021. Forholdet omhandler innskudd på en klientkonto som tilhørte det norske advokatfirmaet Meling AS i april 2020. 

Da rettsaken startet i Sør Rogaland tingrett ble det klart at navnet på kontoen var til Najmuddin Faraj Ahmad, som er det folkeregistrerte navnet til mannen som er bedre kjent som Mulla Krekar. Han har stått på FNs sanksjonsliste for å ha befatning med terrorgrupper siden 2006. Sandnes Sparebank overvåket kontoen etter hvitvaskingslovverket og i samarbeid med Økokrim. En måned etter at det begynt å komme penger inn på kontoen, valgte banken å fryse midlene på kontoen og melde saken til Utenriksdepartementet etter sanksjonsforskriften. PST og NAST mener at banken skulle gjort det tidligere, banken er uenig i det og nekte å betale gebyret.

PST avhørte ikke advokat Brynjar Meling før rettssaken startet i Sør Rogaland tingrett. Meling har vært advokat for Krekar gjennom flere rettsrunder knyttet til anklager om trusler og terrorvirksomhet. Ifølge NRK ble Krekar dømt til 12 års fengsel av en domstol i Italia i juli 2019. I mars året etter skrev NRK at Krekar ble utlevert til Italia. Meling har forklart til FinansWatch at pengene skulle gå til rettshjelp for Mulla Krekar og at Sandnes Sparebank ikke skulle fryst kontoen.

– Navnet på kontoen var kun for å hjelpe regnskapsfolkene til å holde oversikt. Kontoen var eid av familien til Krekar og det hadde PST fått vite hvis de spurte meg. Pengene på kontoen hadde eventuelt blitt ulovlige hvis vi sendte dem til Italia, men det forsøkte vi aldri. Først måtte vi se hvor mye penger som kom inn, deretter kunne vi søke Utenriksdepartementet om dispensasjon til å overføre pengene. Dette hadde jeg satt meg inn i før jeg opprettet kontoen, sa Meling til FinansWatch i fjor.

Han er blitt avhørt av PST etter at saken ble utsatt i oktober i fjor.

Vil ha saken tilbake til Sandnes

Habilitetsspørsmålet som utsatte saken i fjor, var knyttet til at tidligere leder av juridisk avdeling i Sandnes Sparebank var konstituert som dommer i Sør-Rogaland tingrett ut 2022. Han var ikke avhørt av PST og han var ikke på vitnelisten. Sandnes Sparebank behandlet klientkontoen våren 2020, og den juridiske direktøren gikk fra banken til tingretten høsten samme år. Sandnes Sparebank var ikke klar over at de ble anmeldt før forelegget kom høsten 2021. Likevel mente aktor Marit Formo habilitetsspørsmålet må vurderes. Det førte til at saken ble utsatt mot Sandnes Sparebanks vilje. Saken ble deretter flyttet til Hordaland tingrett i Bergen. 

I mellomtiden har den tidligere juridiske direktøren sluttet som konstituert dommer ved Sør Rogaland tingrett. Holm Ringen har derfor begjært saken flyttet tilbake til Sandnes.

– Begrunnelsen for at saken ble flyttet i utgangspunkete var habilitetsspørsmål rundt den tidligere juridiske direktøren i Sandnes Sparebank som var konstituert dommer ved Sandnes tingrett. Nå er han ikke det lenger, så da mener jeg at saken kan flyttes tilbake, sier Holm Ringen.

Les alle artikkelen i saken her:

Sandnes sparebank er ilagt forelegg på én million

Bank uenig i millionbot: – Uklart regelverk

Sandnes sparebank vil ikke godta millionbot

Advokaten til Sandnes Sparebank: – Ballen er hos påtalemyndigheten nå

PST om boten til Sandnes Sparebank: – Vi har ikke utstedt slike forelegg i nyere tid

Finanstilsynet vil oppdatere veileder like før prinsipiell rettssak

I dag starter rettssaken mellom Sandnes Sparebank og PST

Sandnes Sparebank i retten: – Jeg er overrasket og skuffet over Finanstilsynets oppførsel i denne saken

Rettssaken om Sandnes Sparebank utsatt

Saken mellom Sandnes Sparebank og PST er flyttet og tidligere leder av juridisk avdeling i banken er innkalt til avhør

Aktor om avhør av tidligere juridisk direktør i Sandnes Sparebank: – Kunne med fordel vært gjort tidligere

Meling om Sandnes-saken: – Saken til PST ville falt fra hverandre hvis de avhørte meg

Saken mellom PST og Sandnes Sparebank er utsatt et halvt år

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også