Sandnes sparebank vil ikke godta millionbot

Sandnes Sparebank ble nylig ilagt et forelegg for uaktsomt brudd på finansielle sanksjoner på én million kroner.
Administrerende direktør Trine Stangeland.
Administrerende direktør Trine Stangeland.

Fredag ettermiddag melder banken at de ikke vil vedta forelegget.

Administrerende direktør Trine Stangeland i Sandnes sparebank sa til FinansWatch tidligere denne uken at de er uenige i forelegget de fikk fra PST på én million.

 – Regelverket er uklart, sa administrerende direktør Trine Stangeland til FinansWatch.

Forholdet omhandler en klientkonto tilhørende et norsk advokatfirma, som er underlagt samme regelverk. Banken har tatt imot innskudd på omtalte klientkonto.

Banken tok umiddelbart kontakt med Økokrim for videre veiledning og fulgte alle råd som ble gitt. Banken sørget umiddelbart for at det ikke var mulig å overføre eller ta penger ut av klientkontoen, eller på noen måte disponere pengene. Forelegget er ilagt fordi banken ikke teknisk frøs klientkontoen raskt nok, skriver banken.

Banken er uenig i forelegget fordi klientkontoen var omfattet av interne tiltak som gjorde pengene på klientkontoen utilgjengelige for advokaten og klienten, innskuddene var godkjent av Økokrim og det er et uklart regelverk rundt klientkontoer og finansielle sanksjoner. Banken understreker at den listeførte personen aldri har hatt konto eller vært kunde i banken, skriver banken i en børsmelding fredag.

«Banken mener at det er prinsipielt viktig for finansnæringen å få en rettslig vurdering av saken ettersom regelverket rundt klientkontoer og finansielle sanksjoner er uklart. Banken velger derfor å ikke vedta forelegget», heter det fra banken.

Og videre:

«Sandnes Sparebank tar samfunnsansvaret på alvor og er svært opptatt av å ha gode rutiner, god kompetanse og en sterk kultur for å etterleve gjeldende regelverk.»

Den aktuelle kontoen er ifølge VG den som advokat Brynjar Meling opprettet for sin klient Najmuddin Faraj Ahmad, mer kjent som mulla Krekar. I vår meldte NRK at Krekars ankesak i Italia står stille fordi han ikke får betalt sin italienske forsvarer, skriver NTB.


Bank uenig i millionbot: – Uklart regelverk 

Sandnes sparebank er ilagt forelegg på én million 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også