Kriserammede First Republic Bank blir solgt

Myndighetene har tatt kontroll over First Republic Bank, og mesteparten av verdiene selges til JPMorgan Chase. Bankkollapsen er den nest største i USAs historie.
En sikkerhetsvakt utenfor en First Republic Bank-filial i San Francisco i forrige uke. Foto | Foto: Steven Senne / AP / NTB
En sikkerhetsvakt utenfor en First Republic Bank-filial i San Francisco i forrige uke. Foto | Foto: Steven Senne / AP / NTB
NTB

Myndighetene i California og bankgarantifondet FDIC kunngjorde mandag at en avtale var inngått.

JPMorgan Chase overtar alle innskuddene og det aller meste av verdiene. Kostnaden for FDIC antas å bli omtrent 13 milliarder dollar.

First Republic Bank har hatt store problemer siden Silicon Valley Bank og krypto-orienterte Signature Bank gikk over ende i mars.

Bankuroen i USA spredte seg også til Europa, hvor sveitsiske myndigheter sørget for at giganten Credit Suisse ble overtatt av rivalen UBS.

Innskudd reddes

Finansdepartementet i USA mener det er positivt at FDIC ikke må ut med mer enn 13 milliarder dollar som følge av First Republic Bank-kollapsen.

I tillegg påpeker en talsmann for departementet at alle bankkundene får beholde innskuddene sine.

– Myndighetene inviterte oss og andre til å trå til, og det gjorde vi, sier Jamie Dimon, toppsjef og styreformann i JPMorgan Chase.

Bankgiganten overtar 92 milliarder dollar i innskudd fra First Republic Bank, i tillegg til 173 milliarder i utestående lån.

Rike kunder

Inntil krisen rammet Silicon Valley Bank, så situasjonen lys ut for First Republic Bank.

Mange av kundene var rike mennesker som sjelden misligholdt lån. Bankens samlede verdier doblet seg siden slutten av 2019.

Men de fleste innskuddene var for store til å bli trygget av innskuddsgarantien. Dette uroet både investorer og kunder som var redd for å tape innskudd hvis banken gikk konkurs.

Aksjene stupte

Etter at Silicon Valley Bank gikk over ende, spredte frykten seg. Uttakene fra First Republic Bank i løpet av april tilsvarte over 130 milliarder kroner.

Bankledelsen utarbeidet en kriseplan om å selge unna verdier og si opp en firedel av de ansatte. Men investorene lot seg ikke overbevise, og aksjekursen stupte.

Etter et nytt fall på over 30 prosent i førhandelen mandag har 97 prosent av aksjeverdien forduftet siden nyttår. Aksjene til JPMorgan Chase steg litt da avtalen om kjøpet ble kjent.

Auksjon i helgen

Intense forhandlinger skal ha pågått gjennom helgen, og amerikanske myndigheter ville ha en avtale på plass før børsene åpnet.

JPMorgan Chase var én av flere aktører som la inn bud på den kriserammede banken i en auksjon arrangert av amerikanske tilsynsmyndigheter, ifølge kilder med kjennskap til saken.

Den største bankkollapsen i USAs historie var Washington Mutual under finanskrisen i 2008. Deretter følger First Republic Bank, Silicon Valley Bank og Signature Bank. Listen omfatter ikke investeringsbanker som Lehman Brothers.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også