UBS kan få milliardbot med på Credit Suisse-kjøpet

En amerikansk senatskomite har konkludert med at Credit Suisse har hjulpet rike amerikanere med å milliarder av kroner i skatt til tross for at de i et forlik fra 2014 lovet å stoppe praksisen.
Senator Ron Wyden har ledet granskningen av Credit Suisses involvering i skatteunndragelser fra rike amerikanere. | Foto: NTB
Senator Ron Wyden har ledet granskningen av Credit Suisses involvering i skatteunndragelser fra rike amerikanere. | Foto: NTB

Ifølge en granskning gjennomført av en amerikansk senatskomité har Credit Suisse brutt vilkårene i et forlik med myndighetene fra 2014 og fortsatt en ulovlig praksis med å hjelpe rike amerikanere med å unndra skatt. 

Granskningsresultatet kommer mindre enn to uker etter at Credit Suisse ble solgt til UBS for 3,2 milliarder dollar, i et oppkjøp regissert av sveitsiske myndigheter etter at Credit Suisse hadde havnet i krise. 

Granskningen, som har pågått i to år, avdekker at banken hjalp én enkelt familie med å unndra 100 millioner dollar i skatt gjennom hemmelige utenlanske konti. 

– I sentrum av denne granskningen finner vi grådige sveitsiske bankfolk og sovende regulatører. Og resultatet ser ut til å være en storstilt, pågående konspirasjon som hjelper ultrarike amerikanske borgere å unndra skatt og snyte sine medborgere, sier senator Ron Wyden, som leder komiteen, ifølge Financial Times

I forliket som ble inngått mellom banken og myndighetene i 2014 ble Credit Suisse bøtelagt med 2,6 milliarder dollar, men et forlik på 1,3 milliarder ble inngått mot lovnader om at praksisen skulle stoppe umiddelbart. 

I mars 2021 kom det imidlertid nye varslinger mot banken, av de samme tidligere ansatte som varslet myndighetene i første omgang, om at praksisen hadde fortsatt. 

Komiteen skriver i sin rapport av granskningen kan resultere i «en av de største bøtene i amerikansk historie».

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også