Credit Suisse kan skape trøbbel for norske regionbanker

SR-bank er blant bankene som kan måtte betale mer for å hente inn penger.
Foto: PR
Foto: PR

Da den kriserammede sveitsiske storbanken Credit Suisse ble solgt til konkurrenten UBS, valgte sveitsiske myndigheter samtidig å nulle verdien av bankens AT1-obligasjoner. Det har ført til usikkerhet i markedet rundt verdien og sikkerheten i disse obligasjonene, noe som igjen kan skape trøbbel for banker som trenger å hente penger via disse instrumentene. 

Ifølge Dagens næringsliv skal flere norske banker ut i markedet for å skaffe kapital ved hjelp av AT1-obligasjoner i løpet av våren. Credit Suisse-saken gjør at disse vil måtte betale mer rente på kapitalen enn tidligere. 

Fare for høyere kostnader

Kredittanalytiker i DNB, Fredrik Gjerde, sier til DN at det er en fare for at norske banker får høyere fundingkostnader på fondsobligasjoner som følge av Credit Suisse. 

En av disse bankene er Sparebank 1 SR-bank. De har en fondsobligasjon på 400 millioner som skal innfris i oktober 2023. Mens denne har et rentepåslag på 3,5 prosent, krever dagens marked et rentepåslag som er én prosent høyere. 

– Prisingen i dag er krevende og over det vi ser som historisk snitt på fondsobligasjoner. Sparebank 1 SR-Bank har en sunn og fornuftig forfallsprofil. Vår konservative fundingprofil gjør at vi i stor grad unngår å utstede fondsobligasjoner under krevende markedsforhold, sier finansdirektør Inge Reinertsen i SR-Bank til DN.

Dersom SR-bank ikke innfrir obligasjonen i oktober, vil markedet se dette som svært negativt, ifølge kredittanalytiker Geir Kristiansen.

Fra før er det kjent at Gjensidige har tapt fire millioner på selskapets AT1-obligasjoner i Credit Suisse.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også