Skjerpet beredskap hos Finanstilsynet

Ingen systemkrise i norske banker, men det kan komme tap på utlån, advarer Baltzersen. 
Foto: Finanstilsynet
Foto: Finanstilsynet

Norske banker er langt bedre rustet for en eventuell bankkrise enn de var sist, sier direktør Morten Baltzersen i Finanstilsynet til Dagens Næringsliv

Avisen har intervjuet Baltzersen, som kan fortelle at de ansatte i Finanstilsynet følger tett med på utviklingen i internasjonale banker, og at det jobbes overtid i Finanstilsynet for tiden. 

Finanstilsynets direktør mener vi må forvente økte utlånstap i internasjonale banker i kjølvannet av økte renter og høyere priser. Når det gjelder norske banker, ser han anstrengte markeder, men ingen tegn til systemkrise. 

Kan få tap på boliglån

Han advarer likevel mot at stagflasjon i kombinasjon med høye renter og økte priser kan føre til at også norske banker taper penger på boliglån. Det har nesten ikke skjedd de siste 30 årene. 

– Gjelden hos husholdningene er mye høyere og mer konsentrert enn tidligere, og man skal ikke undervurdere tapspotensialet på boliglån. Det vil være en direkte kanal til tap i bankene, men den høye husholdningsgjelden og de høye boligprisene bidrar også indirekte til tapsrisiko ved at husholdninger kan bli nødt til å stramme kraftig inn på forbruket, med negative konsekvenser for næringslivet, sier Baltzersen til DN

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også