Finans Norge: 97 prosent vil trenge bærekraftkompetanse

Kompetansebehovet innenfor bærekraft- og klimarisiko i finansnæringen er stort, viser fersk undersøkelse fra Finans Norge. For å møte dette behovet har BI utviklet kurset Bærekraftig Finans. 
KOMPETANSEBEHOV: – Det er mange områder det er bruk for kompetanse i bank og finans, men akkurat nå er det et stort behov innen bærekraft, sier seksjonsleder Terje Christiansen i DNB. | Foto: DNB
KOMPETANSEBEHOV: – Det er mange områder det er bruk for kompetanse i bank og finans, men akkurat nå er det et stort behov innen bærekraft, sier seksjonsleder Terje Christiansen i DNB. | Foto: DNB

En kartlegging fra Finans Norge viser at 77 prosent av den norske finansnæringen har et udekket kompetansebehov. Undersøkelsen viser videre at totalt 97 prosent av næringen kommer til å trenge mer av bærekraft- og klimarisikokompetanse de neste to til tre årene. 

– Jeg tror vi skal sette vår lit til kompetansesjekken og det den illustrerer er at det er mange områder det er bruk for kompetanse i bank og finans, men akkurat nå er det et stort behov innen bærekraft. Det har sammenheng med at bankene er pekt på som en viktig aktør for å drive det grønne skiftet og bidra til en bærekraftig samfunnsutvikling, sier Terje Christiansen, seksjonsleder i DNB, i en artikkel på BI.no.

Han forteller at de opplever et forsterket fokus på det med Taksonomien, som er en viktig del av EUs handleplan for å kartlegge og systematisere hvilke aktiviteter som er bærekraftige. De samarbeider derfor med BI om kompetanseheving. 

– Det ligger en stor mulighet for bankene å bidra til den bærekraftige omstillingen gjennom å tilby kompetanse og kapital til bærekraftige aktiviteter. Noen bedrifter er godt skodd, mens andre har et stykke å gå. For å sikre seg tilgang på kapital for sine investeringer og konkurransekraft inn i fremtiden er det viktig at bedriftene holder seg godt orientert, sier Christiansen.

Korte, digitale kurs

Kjell Jørgensen, professor ved Institutt for finans, og underviser på BIs executive-programmer, kjenner seg igjen i tilbakemeldingen fra sektoren.

– For at næringen skal løse sitt samfunnsoppdrag blir det helt klart avgjørende å få integrert bærekraftkompetanse i hele organisasjonen, sier han. 

SAMARBEID: I tett dialog med sentrale aktører i finanssektoren utvikler BI programmer og undervisning for de endringene og behovene som skjer i næringen, forteller Kjell Jørgensen, professor ved BIs Institutt for finans. | Foto: BI
SAMARBEID: I tett dialog med sentrale aktører i finanssektoren utvikler BI programmer og undervisning for de endringene og behovene som skjer i næringen, forteller Kjell Jørgensen, professor ved BIs Institutt for finans. | Foto: BI

I tett dialog med sentrale aktører i finanssektoren utvikler BI programmer og undervisning for de endringene og behovene som skjer i næringen. Koronapandemien førte til at BI lanserte korte, digitale kurs, blant annet innen bærekraftig finans, for å gi deltakere kunnskap med faglig tyngde i et kompakt format. 

– Under pandemien utfordret vi BI på små kursenheter med studiepoeng. Det tror jeg også blir fremtiden. Korte kursenheter som byggeklosser av kompetanse, sier Mariann Christensen, leder for Kompetanse og Fordel i Finansforbundet.

De ønsker å være en kompetansepartner for sine medlemmer og kjøper derfor kursplasser til sine medlemmer. Ifølge Christensen opplever de spesielt høy etterspørsel etter de digitale videreutdanningstilbudene. 

– Fortsatt er det mange som ønsker videreutdanning innen digitalisering, bærekraft og forretningsutvikling. Vi løfter også inn andre momenter som kunstig intelligens, skytjenester og digital økonomi. Det er temaer våre medlemmer er interessert i, sier hun.

En annen kompetansebakgrunn

Nye krav og reguleringer skaper også behov for ansatte med en annen kompetansebakgrunn enn de tradisjonelle finansstudiene.

– Det har endret seg veldig de siste fem årene. Før var det økonomene som inntok bankene og forsikringsselskapene. Nå er det mange med teknologisk utdanning som kommer inn, og som det er stor etterspørsel etter. Veldig mange av de som ansettes i dag har enten en femårig høyere utdannelse og en eller to mastergrader, sier direktør Runar Wilhelm Henriksen i Finansforbundet. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også