Vedum holder fast ved bank-kritisert lakseskatt

Sparebank 1 Nord-Norge er en av flere banker som har gått ut mot den foreslåtte lakseskatten.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) holder fast med den omdiskuterte lakseskatten. | Foto: Terje Pedersen / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) holder fast med den omdiskuterte lakseskatten. | Foto: Terje Pedersen / NTB

Da Verdum først kom med forslaget om lakseskatt skapte det store ringvirkninger hos lakseoppdrettene. Det betyr at det også skjer store endringer i store deler av næringslivet til flere av de norske bankene.

I et høringsbrev til regjerningen i starten av januar ba Sparebank 1 Nord-Norge (SNN) om at skatten ble utsatt, og at man i tillegg kom frem til en bedre løsning.

– Havet har alltid vært sentralt for nordnorsk næringsliv. De senere årene har lakseoppdrett blitt stadig viktigere. Ikke bare fordi det genererer store eksportinntekter, men fordi denne næringen er helt sentral når det gjelder utvikling av lokalsamfunnene i nord, sier banksjef for havnæringen Per Martin Olsen i Sparebank 1 Nord-Norge.

– Slik forslaget til grunnrenteskatt foreligger, kan det vise seg å være et kraftig skudd for baugen for landsdelen vår. Derfor er det helt naturlig at vi bruker muligheten vi har til å påpeke dette, sier han.

SNN gikk sammen med Sparebank 1 SMN og Sparebank 1 SR-Bank om å lage en rapport som pekte på flere problematiske faktorer ved forslaget. Derfor ønsker de tre Sparebank 1-bankene å utsette skatten til man har fått utredet konsekvensene av en slik skatt. I rapporten pekes det blant annet på at regjeringen ønske om å hente inn 3,8 milliarder kroner mer i skatt, kan nås selv om skattenivået settes på 20 prosent, og ikke 40 prosent som er foreslått.

Klare

Allikevel ble det klart torsdag ettermiddag at Vedum vil holde fast ved modellen som først ble foreslått på lakseskatten.

– Vi ser at det er mye mediespekulasjon, men jeg tror ikke næringen har vært lei seg fordi vi ikke har vært klare. Det er det at vi har vært klare som noen har reagert på. Vi har vært tydelige og har sagt at vi kommer til å innføre en grunnrenteskatt, og det kommer vi til å gjøre, sier Vedum til Finansavisen.

På spørsmål fra E24 om det er aktuelt å redusere prosentsatsen, så lenge staten får de inntektene man har bedt om, går han langt i å si at innretningen står ved lag.

– Poenget er modellen. At vi ikke ønsker en modell som gjør at man i år med veldig lav inntjening skatter like mye, men at man skal skatte etter evne. Det er et godt prinsipp og det er det grunnrenteskatten skal legge opp til.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også