IPS-sparingen halvert i 2022: – Regjeringen har fått det resultatet de ønsket seg

Finans Norge mener regelendringen rundt pensjonssparingsordningen er uheldig.
Direktør Stefi Kierulf Prytz i Finans Norge mener regelendringen fra regjeringen på IPS-ordningen er uheldig.
Direktør Stefi Kierulf Prytz i Finans Norge mener regelendringen fra regjeringen på IPS-ordningen er uheldig.

I 2022 sparte nordmenn totalt 1,4 milliarder kroner, ned 50 prosent fra året før, via individuell pensjossparing (IPS), viser tall fra Finans Norge. Bransjeorganisasjonen skriver på sine sider at kuttet i sparingen i hovedsak skyldes regjeringens kutt i sparebeløp, da det frem til 1. januar 2022 var mulig å spare 40.000 kroner årlig i IPS, mens det fra i fjor ble redusert til 15.000 kroner i året.

– Regjeringen har fått det resultatet de ønsket seg. Pensjonssparingen er halvert. Endringen i regelverket er svært uheldig spesielt for arbeidstakere som ikke har en god kollektiv pensjonsordning gjennom jobben, sier direktør Stefi Kierulf Prytz i Finans Norge på deres sider.

Av de 200.000 IPS-avtalene som er opprettet i medlemsselskapene hos Finans Norge, var 150.000 registrert med innbetaling i 2022. 70 prosent aktive innbetalere er på nivå med tidligere perioder, selv om gjennomsnittssparingen har gått ned.

– Det er likevel svært positivt at såpass mange opprettholder sparingen i 2022, til tross for lavere adgang til å spare i IPS-ordningen, sier Prytz.

For snittet i 2022 på innbetalinger til IPS var på 10.000 kroner for menn, og 9.500 kroner for kvinner. Tidligere år har gjennomsnittlig innbetaling ligget på over 20.000 kroner, skriver Finans Norge.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

MEST AV DE NORSKE: Henrik Høye, adm. dir i Protector Forsikring topper lønnslisten blant lederne av de norske forsikringsselskapene. | Photo: Protector Forsikring

Dette tjener forsikringstoppene

For abonnenter