Estland-avsetninger preger resultatet til Danske Bank

Med omtrent 14 milliarder i danske kroner i nedskrivninger etter Estland-saken blir det et negativt resultat for Danske Bank i 2022.
Administrerende direktør Carsten Egeriis i Danske Bank. | Foto: Stine Bidstrup/ERH
Administrerende direktør Carsten Egeriis i Danske Bank. | Foto: Stine Bidstrup/ERH

Danske Bank hadde en avkastning på gjennomsnittlig eierkapital på -3,1 prosent i 2022, ned 20,7 prosentpoeng fra 14,6 prosent i 2021.

Banken oppnådde et resultat etter skatt i 2022 på -5.068 millioner danske kroner, ned fra 12.920 millioner danske kroner i samme periode i fjor.

I tabellen for finansielle høydepunkter hos Danske Bank, står det oppført 13.800 millioner danske kroner på avsetninger for Estland-saken.

– Å ha en negativ bunnlinje er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, men det kommer som en konsekvens av ferdigstillelsen av Estland-saken. Det markerer et vendepunkt for Danske Bank, og vi kan nå fokusere enda mer på å skape verdi får kunder og eierne, og fortsette å styrke vårt kommersielle momentum, sier administrerende direktør i Danske Bank, Carsten Egeriis, i børsmeldingen.

Konsernets netto renteinntekter i 2022 ble 25.188 millioner danske kroner, mot 22.049 millioner i 2021. Konsernet hadde andre driftsinntekter i perioden på 1.936 millioner danske kroner, mot 797 millioner i samme periode i fjor.

Totalt utlån gikk noe ned i 2022 og ved utgangen av året var totalt utlån på 1.803.955 millioner danske kroner, ned fra 1.834.372 millioner ved utgangen av 2021.

Rentenettoen utgjør 0,84 prosent av lån og innskudd, mot 0,73 prosent i 2021.

Danske Bank sin kostnadsprosent ble 101,7 prosent i 2022, opp fra 60,3 prosent i 2021. Justert kostnadsprosent kom på 64,3 prosent.

I tillegg til Estland-avsetningene, har Danske Bank også satt av ytterligere 310 millioner danske kroner for å kompensere kundene i bankens inkassosak, der flere kunder har fått høyere gebyr enn hva de skulle hatt. Det opplyser banken om i årsregnskapet.

Fjerde kvartal

I årets siste kvartal leverte Danske Bank sterkt, og skriver i sin rapport at det var bankens beste kvartal på over tre år. Salget av Mobilepay i sammenheng med fusjonen med Vipps, var med på gi banken et overskudd på 4.174 millioner danske kroner etter skatt i fjerde kvartal.

Netto renteinntekter kom på 7.442 millioner danske kroner i kvartalet, en økning på 1,9 milliarder kroner. Mens annen inntekt kom på 733 millioner danske kroner.

Salget av Mobilepay ga en engangsinntekt på 415 millioner danske kroner.

Norge

Danske Bank leverer ikke tall på den norske avdelingen, men landssjef Erlend Angelfoss i Danske Bank Norge sier at det har vært et sterkt resultat i Norge.

– Finansmarkedene var gjennom store deler av 2022 preget av finansiell uro og utfordrende rentemarkeder, noe som også påvirket Danske Bank sin drift i Norge. Krigen i Ukraina satte definitivt sine spor gjennom fjoråret, primært menneskelig for dem som ble direkte berørt, men også i form av kraftig inflasjon, stigende energipriser og solid oppgang i rentene. Sistnevnte gjorde blant annet sitt til at eiendomsmarkedet her hjemme kjølte seg noe ned mot slutten av året, og at våre privatkunder generelt ble mer forsiktig med hensyn til lån, sier Angelfoss i en pressemelding.

– Trass i dette opplever vi i Danske Bank Norge vår samlede portefølje, på person- og bedriftssiden, som meget robust, legger han til.

Danske Bank Norge skriver at det var god aktivitet gjennom hele året i både storkundesegmentet og blant de små og mellomstore bedriftene. 

«Lønnsomheten her var stabil, utlånsveksten solid, samt at banken sikret seg flere attraktive nye kunder og avtaler i løpet av året», skriver banken. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også