De som har mest gjeld er flinkest til å betale ned

Undersøkelse fra Norges bank viser at det ikke er de månedlige innbetalingene som monner mest når det kommer til nedbetaling på lån.
Ifølge Norges bank-undersøkelsen er det de som har mest lån som også nedbetaler mest. | Foto: Sebastian Holsen
Ifølge Norges bank-undersøkelsen er det de som har mest lån som også nedbetaler mest. | Foto: Sebastian Holsen

Det meste av gjeldsbetalingen skjer utenom de faste avdragene, viser en undersøkelse Norges bank har gjort. 

De største nedbetalingene foretas av de som selger seg ned i markedet, og betaler ned gjeld i forbindelse med boligbytte. 

Gjennom 2020 gjennomførte 14 prosent av husholdningene en boligtransaksjon. Rundt 38 prosent av disse benyttet anledningen til å betale ekstra ned på gjelden, skriver Finansavisen.

Denne gruppa utgjør bare litt over fem prosent av husholdningene, men stod for 36 prosent av all gjeldsnedbetaling det året. 

I tillegg til de som bytter bolig, er det to andre grupper som skiller seg ut når det kommer til nedbetaling: De med mest og minst lån. 

De som hadde lån på mer enn av boligens verdi, foretok nedbetalinger tilsvarende 42 prosent av husholdningens inntekt eller hele 9 prosent av sin gjeld på et enkelt år.

Nesten halvparten av samlet nedbetaling skjer i form av avdrag på minst 500.000 årlig. Norges bank tror dette skyldes arv og salg av eiendeler som ikke fanges opp i inntektsstatistikken.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også