Danske Bank: – De fleste kommer til å prioritere tøffere

Bufferkontoer fra pandemien har holdt nordmenns forbruk oppe, men dette kommer til å snu raskt, mener Frank Jullum i Dansk Bank. 
HØYT FORBRUK: Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank, mener at nordmenns høye forbruk har ført til at Norges Bank har måttet heve renten unødvendig høyt for å dempe inflasjonen.
HØYT FORBRUK: Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank, mener at nordmenns høye forbruk har ført til at Norges Bank har måttet heve renten unødvendig høyt for å dempe inflasjonen.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå økte nordmenns sparemidler under pandemien, penger som har kommet godt med i det økonomisk utfordrende 2022. 

I den ferske rapporten «Nordic Outlook» skriver Danske Bank at alle ledende indikatorer viser at forholdene er i ferd med å forverre seg, og et i et raskere tempo enn for tre måneder siden. 

– At man har brukt sparte penger, har skjult hvor alvorlig det er. I januar og februar vil evnen til å bruke sparepenger avta, og de fleste kommer til å prioritere tøffere. Hadde ikke folk hatt buffere, hadde renteøkningene slått ut tidligere, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank til Dagens Næringsliv

Han mener at nordmenns høye forbruk har ført til at Norges Bank har måttet heve renten unødvendig høyt for å dempe inflasjonen. Han tror ikke den varslede renteøkningen i mars vil komme. 

– Når vi nå står med tomme buffere, sitter vi igjen med det faktum at det blir en reduksjon – og det kommer til å merkes. Folk kommer til å være mer forsiktige, i hvert fall det første halvåret av 2023, sier Jullum til Dagens Næringsliv. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også