Enige sjeføkonomer: Nå bør Norges Bank stoppe

Utviklingen i makroøkonomien siden siste rentemøte får fire ledende sjeføkonomer til å være sjeldent enige; Norges Bank bør vente med neste renteheving. 
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache ventes å sette opp styringsrenten til 2,75 prosent denne uken. | Foto: Terje Bendiksby / NTB
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache ventes å sette opp styringsrenten til 2,75 prosent denne uken. | Foto: Terje Bendiksby / NTB

Norges Bank har varslet at de sannsynligvis vil sette opp styringsrenten igjen på torsdag denne uken. Men et utvalg norske sjeføkonomer mener at det holder med renteøkninger foreløpig. 

– Skulle de heve nå, og vi havner i utforbakke og ting kommer ut av kontroll, så er det mye vanskeligere å hente inn igjen med et rentekutt eller to, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika til E24.

Norsk næringsliv har holdt høy aktivitet under de siste rentehevingene, men nå ventes en tydelig nedadgående vending i økonomien. 

NHO: Mer enn hver fjerde bedrift vil kutte ansatte neste halvår

Det at sjeføkonomer mener Norges Bank ikke trenger å sette opp renten betyr ikke at de ikke tror sentralbanken vil sette opp renten. 

Konsensus ifølge E24 er at man venter en økning på 0,25 prosentpoeng denne uken. Men rentebanen kan justeres ned i forhold til tidligere. 

– Bedriftenes vurdering av fremtiden viser et bråere omslag nå, etter at ting har gått bedre enn forventet gjennom sensommeren og høsten. Det er forventninger om et fall i aktiviteten, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

Hun tror rentetoppen vil nås på 3.00 prosent, ikke 3,25 som tidligere. Styringsrenten ligger i øyeblikket på 2,50 prosent. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også