Sentralbanken: «Norsk økonomi har nådd konjunkturtoppen»

Norges Bank antar at økonomien vil kjøles ned allerede neste år, hvis forholdene utvikler seg som de tror. 
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache orienterer om komiteens rentebeslutning. | Foto: Terje Bendiksby / NTB
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache orienterer om komiteens rentebeslutning. | Foto: Terje Bendiksby / NTB

I Pengepolitisk Rapport for desember 2022 skriver Norges Bank at de tror konjunkturtoppen er nådd i Norge. Samtidig venter de at den situasjonen vi har i dag, med inflasjon tre ganger høyere enn målet, lav arbeidsledighet og høye energipriser ikke vil vare lenge. 

«Fra neste år venter vi at lavere kapasitetsutnytting, lavere prisimpulser fra utlandet og fall i energiprisene bidrar til at prisveksten avtar og nærmer seg inflasjonsmålet på noe sikt. Arbeidsledigheten ventes å stige noe, men fra et lavt nivå», skriver Norges Bank i rapporten.

Aktiviteten i norsk økonomi har holdt seg høyere enn sentralbanken har forutsett. Blant annet skyldes dette at mange nordmenn var flinke til å spare under pandemien og i år har de brukt av denne bufferen til å holdet konsumet sitt på samme nivå fremfor å senke forbruket. 

Dette har ført til en negativ sparetrend, som nå kan resultere i at omstillingen i økonomien blir bråere enn tidligere antatt når sentralbankens virkemidler slår inn. 

Mens konsumet har steget 6,5 prosent i år, venter sentralbanken en nedgang på 1,5 prosent neste år. 

«I våre anslag faller disponibel realinntekt betydelig i 2023. Lavere boligpriser reduserer husholdningenes formue og demper konsumet, ettersom en stor del av formue og gjeld er knyttet til bolig. Anslagene for konsum legger til grunn at husholdningene tærer på oppsparte midler, særlig i år og neste år. Vi anslår negativ sparing neste år og lavere sparerate i årene fremover enn i årene før pandemien», skriver Norges Bank i pengepolitisk rapport. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også