Norges Bank setter opp styringsrenten

Norges Bank setter opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, til 2,75 prosent. Venter ytterligere økning i første kvartal. Motsyklisk kapitalbuffer holdes uendret.
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. | Foto: Sebastian Holsen
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. | Foto: Sebastian Holsen

Norges Bank har offentliggjort resultatet av ukens rentemøte og besluttet å sette opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Dermed står styringsrenten på 2,75 prosent frem til neste vurdering i første kvartal neste år. 

– Prognosene for norsk økonomi er mer usikre enn normalt, men går det som vi nå tror, vil styringsrenten ligge rundt 3 prosent neste år, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en pressemelding.

Norges Bank forklarer beslutningen med at det er høy aktivitet i næringslivet og lav arbeidsledighet i Norge, til tross for at prisveksten ligger godt over målet. De venter nå at det kommer et omslag i økonomien og at den høye prisveksten vil bidra til svekket kjøpekraft i husholdningene. Dette vil i tur føre til dempet prisvekst. 

«Omslaget i økonomien kan se ut til å bli noe mer markert enn vi så for oss i september», skriver Norges Bank i pressemeldingen.

Den videre rentebanen er nå åpen for ulike scenarier. Det kan bli snakk om både høyere rente på sikt og lavere. Alt avhenger av hvordan økonomien responderer på de siste rentebeslutningenen, spesielt med tanke på arbeidsledighet. 

Norges Bank opprettholder kravet til motsyklisk kapitalbuffer

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også