De ansatte i Norges Bank måtte jobbe døgnet rundt da koronapandemien rammet

Sentralbanksjef Øystein Olsen mener det var viktig å reagere med en ekspansiv pengepolitikk gitt den situasjonen landet befant seg i etter nedstengingen som følge av koronapandemien.
Sentralbanksjef Øystein Olsen. | Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Sentralbanksjef Øystein Olsen. | Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Det utaler han i et lengre intervju med Dagens Perspektiv, som skriver at Norges Bank gjennomførte en rekke krisetiltak for å stabilisere norsk økonomi.

– Vi sto blant annet klare til å intervenere i valutamarkedet for å sørge for at markedet fungerte etter hensikten. Det ble jobbet døgnet rundt i Norges Bank i den perioden. Det var en hektisk tid, sier Olsen til avisen.

Ifølge avisen trodde sentralbanksjefen at norsk økonomi ville fortsette den gode utviklingen som var før pandemien rammet.

– Selv om Norge hadde det første smittetilfellet sent i februar, så vi ikke den enorme smellen komme. Noen uker senere gikk alvoret opp for oss alle. Vi samlet troppene og måtte i gang med å legge en ny kabal, sier Olsen til Dagens Perspektiv.

12. mars ble Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet ble samlet til et ekstraordinært møte 12. mars og valgte å sette ned renten uten forvarsel. I mai var renten null.

– Det var siste knekken, så lav rente har vi aldri hatt i Norge, sier Olsen til Dagens Perspektiv.

Avisen trekker frem at det er en komité med to eksterne medlemmer i tillegg til sentralbankledelsen som bestemmer renten og at alle avgjørelser har vært enstemmige under koronapandemien.

Oljefondet har opplevd en økning i digitale angrep etter koronautbruddet

Norges Bank varsler nullrente i ett år fremover

Oljefondssjef Nicolai Tangen er koronasmittet

Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen går på dagen - fikk ikke fornyet sikkerhetsklarering

Norges Bank-sjef Øystein Olsen mener negative renter ikke er hensiktsmessig 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også