FinansWatch

De ansatte i Norges Bank måtte jobbe døgnet rundt da koronapandemien rammet

Sentralbanksjef Øystein Olsen mener det var viktig å reagere med en ekspansiv pengepolitikk gitt den situasjonen landet befant seg i etter nedstengingen som følge av koronapandemien.

Sentralbanksjef Øystein Olsen. | Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Det utaler han i et lengre intervju med Dagens Perspektiv, som skriver at Norges Bank gjennomførte en rekke krisetiltak for å stabilisere norsk økonomi.

– Vi sto blant annet klare til å intervenere i valutamarkedet for å sørge for at markedet fungerte etter hensikten. Det ble jobbet døgnet rundt i Norges Bank i den perioden. Det var en hektisk tid, sier Olsen til avisen.

Ifølge avisen trodde sentralbanksjefen at norsk økonomi ville fortsette den gode utviklingen som var før pandemien rammet.

– Selv om Norge hadde det første smittetilfellet sent i februar, så vi ikke den enorme smellen komme. Noen uker senere gikk alvoret opp for oss alle. Vi samlet troppene og måtte i gang med å legge en ny kabal, sier Olsen til Dagens Perspektiv.

12. mars ble Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet ble samlet til et ekstraordinært møte 12. mars og valgte å sette ned renten uten forvarsel. I mai var renten null.

– Det var siste knekken, så lav rente har vi aldri hatt i Norge, sier Olsen til Dagens Perspektiv.

Avisen trekker frem at det er en komité med to eksterne medlemmer i tillegg til sentralbankledelsen som bestemmer renten og at alle avgjørelser har vært enstemmige under koronapandemien.

Oljefondet har opplevd en økning i digitale angrep etter koronautbruddet

Norges Bank varsler nullrente i ett år fremover

Oljefondssjef Nicolai Tangen er koronasmittet

Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen går på dagen - fikk ikke fornyet sikkerhetsklarering

Norges Bank-sjef Øystein Olsen mener negative renter ikke er hensiktsmessig 

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch