SSB: – Laveste boliglånsrente siden desember 2013

Ifølge de nyeste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) fortsetter rentene å falle.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

SSB har publisert månedsstatistikk for renter fra et utvalg av banker og kredittforetak siden desember 2013. Nå viser tallene deres at boliglånsrenten er på det laveste siden de startet med offentliggjøringen i 2013.

Tallene fra mai i år viser at renten på nye lån til husholdninger med pant i bolig falt med 0,35 prosentpoeng til 1,88 prosent. Renten på utestående boliglån falt med 0,34 prosentpoeng til 2,02 prosent.

«På nye boliglån i alt (nedbetalingslån og rammelån med pant i bolig) falt renten med 0,35 prosentpoeng i mai 2020, til 1,88 prosent. Fastrenten på nye boliglån falt med 0,46 prosentpoeng til 1,83 prosent, mens flytrenten falt med 0,35 prosentpoeng til 1,88 prosent. Renten på nye nedbetalingslån til ikke-finansielle foretak falt fra 2,99 til 2,52 prosent», skriver SSB.

SSB trekker også frem at det er lavere innskuddsrente og negative innskuddsmarginer.

«Renten på utestående boliglån i alt falt med 0,34 prosentpoeng til 2,02 prosent. Fastrenten på utestående boliglån falt med 0,06 prosentpoeng til 2,71 prosent. Flytrenten falt med 0,36 prosentpoeng til 1,97 prosent. Renten på utestående nedbetalingslån til ikke-finansielle foretak falt fra 3,27 til 2,99 prosent.»

Sentralbanksjef Øystein Olsen mente forbrukerne ville få en boligrente på rundt 1,75 prosent siden styringsrenten i mai ble redusert til null.

FinansWatch har tidligere skrevet om at Elisabeth Realfsen, fagansvarlig i Finansportalen, som kunne fortelle at det kun var fem av 151 banker i portalen som tilbød boliglån til 1,75 prosent eller lavere.

Norske banker har også fått kritikk for å ikke kutte renten på boliglånene tilsvarende raskt de gangene styringsrenten ble satt ned i mars og i mai. FinansWatch har tidligere skrevet at DNB, som lå ute i Finansportalen med en langt høyere rente enn 1,75 prosent, avviste at de har vært trege med å kutte renten.

– Vi har vært kjapt ute med tre rekordstore rentekutt på åtte uker, samtidig som vi fremskyndet effektdatoen slik at rentereduksjonen skulle komme kundene til gode enda tidligere, sa kommunikasjonsrådgiver Marte Anundsen Vilming i DNB til FinansWatch.

FinansWatch har også tidligere skrevet at finansdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet uttalte til Børsen at bankene bør pålegges å opplyse om hvilke vurderinger som ligger til grunn for boliglånsrenten som tilbys. Ifølge ham er det kun da kundene får best mulig rente.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også