Forbrukerrådet vil at bankene skal være mer åpne rundt prissetting av boliglån

Finansdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet mener bankene tjener penger på hemmelighold rundt hvordan prisen på boliglån fastsettes. Han vil at bankene skal pålegges å være mer åpne.
Fagdirektør for finans Jorge Jensen i Forbrukerrådet. | Foto: John Trygve Tollefsen
Fagdirektør for finans Jorge Jensen i Forbrukerrådet. | Foto: John Trygve Tollefsen

I Finansportalen, som drives av Forbrukerrådet, skal lånekunder få oversikt over hva bankene tilbyr i boliglånsrente, men Jensen sier til Børsen at det er problematisk at det kun er listepris som vises.

– Du får ikke det hele og fulle bildet av hvordan pris på boliglån fastsettes, bare en indikasjon på hva som finnes i markedet, sier Jensen til Børsen.

– Dersom du spør banken din, vil de si at det er en forretningshemmelighet. Eller at dette er de ikke lovpålagt å opplyse om. Hemmeligholdet gjør at de tjener svært gode penger, legger han til.

Vil ha full åpenhet

Jensen sier også til Børsen at bankene bør pålegges å opplyse om hvilke vurderinger som ligger til grunn for boliglånsrenten som tilbys. Ifølge ham er det kun da kundene kan få best mulig rente.

– Bankene bør pålegges å opplyse hver enkelt kunde om hvilken kredittklasse de tilhører, samt legge frem en fullstendig prisliste som den gitte kredittklassen kan oppnå. Bare ved full åpenhet om disse forholdene kan du som kunde orientere deg om din best mulige rente, sier Jensen.

– Merarbeid for bankene

Til Børsen avviser informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge forslaget og sier blant annet at det vil gi unødig merarbeid for bankene og villede kundene.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også