Ser klar risiko for renteheving neste uke

Handelsbanken mener at Norges Banks rentebane vil øke gitt siste tids utvikling. 
Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.
Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Ifølge en kommentar fra Handelsbanken ser de for seg at Norges Bank mest sannsynlig holder renten uendret neste uke, men de peker likevel på en klar risiko for at vi får en ny renteoppgang. 

En uendret styringsrente vil tilsvare på stedet hvil 4,5 prosent, men Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken peker på at den siste utviklingen vil tilsvare en økt rentebane.

«Etter vårt syn innebærer dette også en klar risiko for at Norges Bank i stedet kan velge å heve styringsrenten neste uke», heter det i kommentaren. 

BNP-veksten i Fastlands-Norge har overgått forventningene, selv om de siste dataene viser nedkjøling. Arbeidsledigheten har nådd forventede nivåer, men de kortsiktige økonomiske utsiktene har styrket seg mer enn ventet. Kostnadspresset er fortsatt høyt, drevet av sterk prisvekst på innenlandske varer og tjenester, høy lønnsvekst, og en svak kronekurs.

Kronekursen har vært svakere enn forventet, og styringsrentene blant Norges handelspartnere har økt. Dette tvinger Norges Bank til å justere rentebanen oppover.

Som følge av disse faktorene tror Hov at Norges Bank ikke bare vil redusere sannsynligheten for et rentekutt i september, men kanskje også øke styringsrenten. 

«Til slutt understreker vi at en overraskende renteøkning neste uke ikke bør utelukkes», heter det.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også