Kronikk: Spar milliarder med bedre datadeling

Datadeling – også i offentlig sektor – er fremtiden, mener kronikkforfatteren.
KRONIKKFORFATTER: Rasmus Dalsgaard er rådgiver innen bekjempelse av økonomisk kriminalitet ved SAS Institute.
KRONIKKFORFATTER: Rasmus Dalsgaard er rådgiver innen bekjempelse av økonomisk kriminalitet ved SAS Institute.
Av Rasmus Dalsgaard, rådgiver innen bekjempelse av økonomisk kriminalitet ved SAS Institute.

Ifølge FN utgjør hvitvasking av penger to til fem prosent av ulike lands bruttonasjonalprodukter. I Norge anslår Økokrim at det hvitvaskes for flere milliarder årlig, men det nøyaktige tallet er ikke kjent. Hvitvasking er motoren som finansierer kriminelle. Bekjempelse av hvitvasking innebærer automatisk at kriminelle nettverk og aktiviteter rammes.

For å lykkes med å oppdage og hindre hvitvasking kreves tilgang til data for å gjennomføre analyser. Tilgangen til visse data, eller deling av data mellom myndighetsorganer, er ofte komplisert eller hindret på grunn av lover og forskrifter om personvern eller andre nødvendige beskyttelser. Når datadeling tillates, med data fra ulike kilder som kan koordineres, finnes det allerede i dag verktøy og løsninger for å bekjempe hvitvasking av penger.

Men, dessverre er det mangler når det gjelder datadeling mellom myndighetsorganer. Dette er ettertrykkelig påpekt Kommunal- og distriktdepartementets rapport om dataøkonomien i offentlig sektor fra 2022. Rapporten peker på hvilket mulighetsrom for kvalitetsheving som ligger i økt datadeling.

Verktøyene som brukes for å håndtere, overføre, strukturere og analysere data er ikke tilstrekkelige. Dette skyldes i stor grad den store variasjonen av dataformater og databaser som brukes. Med tilgang til data der det er tillatt, og egnede verktøy for å håndtere og analysere dataene, kan kampen mot hvitvasking forbedres betydelig.

Kravene som de nødvendige verktøyene eller plattformene må oppfylle er mange. For det første må de kunne håndtere informasjon om hvilke datakilder som finnes, hvor de er og hva de inneholder. Videre kreves løsninger for effektiv overføring av data, samt verktøy for rensing, strukturering og koordinering av data. Til slutt kreves funksjonalitet for avansert dataanalyse og kunstig intelligens, samt for å kommunisere konklusjoner og handlinger.

Det er viktig å innføre løsninger som de ovennevnte på en måte som er transparent for innbyggerne. Dette svarer også til budskapene fra organisasjoner som arbeider med menneskerettigheter og sikring av personvern knyttet til data. De peker på transparente KI-løsninger og andre bruksområder av data som en viktig faktor for å bygge tillit, som igjen letter arbeidet med å bruke KI for kriminalitetsbekjempelse.

En forbedring av arbeidet mot hvitvasking begynner med vilje fra våre myndigheters side til å samarbeide og dele data. Hvis denne viljen er til stede, er neste skritt å iverksette egnede og effektive verktøy for å håndtere og analysere data.

Dette er en kronikk. Uttalelser representerer kronikkforfatterens syn.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også