Debatt: Kunstig og ekte intelligens – En dynamisk duo

Kunstig intelligens er i ferd med å revolusjonere verden som vi kjenner den. Men for investorer er det fortsatt sunn fornuft som virker best når pengene skal plasseres. 
Investeringsdirektør Alexandra Morris i Skagen ser ingen tegn til at kunstig intelligens er bedre aksjeplukkere enn mennesker til nå. | Foto: Skagen Fondene
Investeringsdirektør Alexandra Morris i Skagen ser ingen tegn til at kunstig intelligens er bedre aksjeplukkere enn mennesker til nå. | Foto: Skagen Fondene
Alexandra Morris, investeringsdirektør i Skagen

Debatt: Fra å være et mystisk konsept i science fiction-romaner, har kunstig intelligens, eller KI, raskt blitt en del av hverdagen vår. Så langt i 2023 har globale aksjer gjort solide fremskritt, og mye av denne suksessen skyldes nettopp selskaper som opererer innen KI. Store navn som Microsoft, Google, Amazon, Meta (Facebook), Nvidia og Salesforce står bak halvparten av økningen i S&P 500s avkastning hittil i år. Tech-sektoren i USA har allerede hentet inn mesteparten av tapene fra i fjor. 

Nettopp derfor bør man være litt forsiktig. Det har vært en eksplosiv vekst i teknologisektoren i USA, og ikke overraskende har det ført til bekymringer rundt en potensiell aksjeboble. Er vi blitt for avhengige av teknologiaksjer? Kan vi være på randen av et krakk? Dette er et lite varsku til passive investorer, aktiv selskapsplukking har sjelden vært viktigere for å beskytte på nedsiden. I tillegg kommer det politiske reguleringer for å kontrollere den hyperraske utviklingen. 

Til tross for risikoen er det ingen tvil om at noen KI-orienterte selskaper har levert imponerende resultater. Eksempler er amerikanske Nvidia, som leverer halvledere som ”lærer” KI systemer som ChatGPT, eller nederlandske ASML, som leverer avansert produksjonsteknologi for produksjon av halvledere. Med den raske adopsjonen av KI-teknologier, ligger de an til å dra stor fordel av denne teknologiske revolusjonen.

KI vil uten tvil føre til store endringer. Og en 85 prosent økning i omtalen av ChatGPT i rapporteringssesongen så langt i år, viser med all tydelighet at selskapledelsene har fattet interesse. For investorer gir dette en rekke spennende muligheter. Men, vi må ikke bli blendet av teknologiske kvantesprang. 

Det handler nemlig fortsatt om verdsettelse – den viktigste indikatoren for fremtidig avkastning. Uansett hvor imponerende (og urovekkende) KI kan være, er det avgjørende å kombinere det med god gammeldags intelligens. Det handler om å velge det riktige selskapet til riktig pris.

Og her er vi ved kjernen. Selv om KI har endret mange yrker, har det ennå ikke klart å velge aksjer med konsekvent suksess. Resultatene til flere KI-drevne fond er så langt blandet. De fleste computerstyrte porteføljene har ikke overraskende underprestert siste tre år. KI kan være et nyttig verktøy, men det må kombineres med menneskelig innsikt. Vi må tenke langsiktig, sortere ut virkeligheten fra hypen og ta informerte beslutninger basert på solid analyse.

Tross alt er det menneskelig intelligens som har designet og bygd KI. Så mens KI kan hjelpe oss med å løse komplekse problemer og analysere store mengder data raskere enn noensinne, må vi ikke glemme verdien av ekte, menneskelig intelligens og sunn fornuft.

Alexandra Morris, investeringsdirektør i Skagen 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også