FinansWatch

Regjeringen ønsker norsk deltakelse i InvestEU

Regjeringen ønsker at Norge skal delta i InvestEU i perioden 2021 til 2027. Programmet vil gi norsk næringsliv tilgang til lån, garantier og egenkapital fra blant andre Den europeiske investeringsbanken og Det europeiske investeringsfondet.

Næringsminister Iselin Nybø (V). | Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– InvestEU kan gi viktig tilgang til en rekke virkemidler i en størrelsesorden vi ikke tilbyr her hjemme. Det er en sentral del av innsatsen for Europas grønne giv, styrkingen av kapitalmarkedet i tidlige faser og utvikling av industrien i Europa. Dette er viktig når vi skal skape de nye grønne arbeidsplassene, sier næringsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

EUs ambisjon er å utløse offentlige og private investeringer for 372 milliarder euro. Programmet står ifølge meldinge sentralt i EUs møte med det grønne skiftet, helse, digitalisering og sikring av sentrale verdikjeder i Europa. Regjeringen legger opp til en delvis deltakelse i programmet. Dette vil besluttes nærmere i statsbudsjettet for 2022.

InvestEU avløser låne-, garanti- og egenkapitalvirkemidler fra 13 tidligere program og vil bidra til å supplere virkemidler fra de andre programmene regjeringen foreslår deltakelse i.

– Programsamarbeidet i EU gir Norge tilgang til viktig forskning, infrastruktur og teknologi som vi vanskelig kan utvikle alene. InvestEU er hovedvirkemiddelet for å skape næringsutvikling og nye jobber fra denne innsatsen også i Norge, sier Nybø

Pakkereiser: Regjeringen vil ta halve risikobyrden fra bankene 

Ny løsning gjør det enklere å få innsyn i lånegarantiordningen 

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch