Pakkereiser: Regjeringen vil ta halve risikobyrden fra bankene

En ny statsgarantiordning spesifikt for pakkerieiseoperatører vil lette bankenes risikobyrde mot en av de mest koronautsatte bransjene i næringslivet.
Næringsminister Iselin Nybø vil rekke ut en hånd til pakkereisearrangører - og banker - med en ny garantiordning. | Foto: Carina Johansen / NTB
Næringsminister Iselin Nybø vil rekke ut en hånd til pakkereisearrangører - og banker - med en ny garantiordning. | Foto: Carina Johansen / NTB

Regjeringen foreslår fredag å opprette en egen statlig garantiordning for pakkereisearrangører. Under ordningen skal staten overta 50 prosent av risikoen for garantier som er stilt for små og mellomstore pakkereisearrangører.

– Situasjonen for pakkereisearrangørene er uoversiktlig og vanskelig. Med denne ordningen prøver vi å hjelpe de små og mellomstore pakkereisearrangørene og dermed redusere risikoen for at de går konkurs. Pakkereisearrangørene er viktige for svært mange av bedriftene som tilbyr overnatting, serverer mat og står for aktivitetstilbud til turistene. Pakkereisearrangørene øker kundegrunnlaget for en hel rekke små og mellomstore reiselivsvirksomheter over hele landet. Regjeringen ser viktigheten av disse og foreslår derfor at staten for en periode skal overta halvparten av risikoen knyttet til å garantere for små og mellomstore pakkereisearrangører, sier næringsminister Iselin Nybø i en pressemelding.

Dette betyr at banker og forsikringsselskaper kan få staten som garantist for 50 prosent av risikoen i garantiene bankene har stilt for aktørene.

Til gjengjeld skal staten ha en «rimelig andel» av inntektene fra garantiene.

Pakkereisearrangører er en viktig del av reiselivet og deres aktiviteter påvirker transportselskaper, overnattingssteder, serveringssteder og andre turisttjenester.

«Det er svært viktig at denne gruppen er klar til å markedsføre og selge reiser til Norge når reisevirksomheten igjen kommer i gang. Regjeringens forslag vil bidra til at pakkereisearrangørenes utfordringer knyttet til å stille garantier ikke øker», skriver Næringsdepartementet i pressemeldingen.

Rammen som er foreslått er på 525 millioner kroner og avtaler kan inngås i løpet av 2021 med løpetid ut 2022.

Finanstilsynet: Store forskjeller i klimaeksponeringen i norske forsikringsselskap

Norske banker har aldri vært mer solide

Det nærmer seg politisk enighet om EUs taksonomi 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også