Finanstilsynet: Store forskjeller i klimaeksponeringen i norske forsikringsselskap

Finanstilsynets beregninger viser at omtrent seks prosent av norske livs- og skadeforsikringsselskapers aksje- og obligasjonsinvesteringer er klimasensitive.
Det er omtrent samme nivå som resten av Europa og Finanstilsynet konkluderer med at norske forsikringsforetak har gjennomgående god diversifisering i porteføljene sine. En betydelig andel av de klimasensitive investeringene er dessuten i fornybar energi.
Men forskjellene er store.
«Enkelte norske forsikringsforetak har imidlertid klart høyere eksponering enn gjennomsnittet. Deler av porteføljene til disse foretakenes vil kunne falle betydelig i verdi ved en brå klimatilpasning», skriver Finanstisynet på sine nettsider.
De klimasensitive sektorene som er med i kartleggingen er blant annet utvinning av fossilt brensel, kraftproduksjon, luft- og sjøfart, bilindustri og produksjon av sement og stål.
Av de 193 virksomhetene som har svart på Finanstilsynets undersøkelse er det bare 7 virksomheter som kan svare bekreftende på alle spørsmål i formularet. Her er noen av hovedfunnene:
- 36 foretak rapporterer ikke bærekraftsinformasjon.
- Kun 7 foretak svarer bekreftende på alle spørsmålene om bærekraft.
- Kun 8 foretak svarer bekreftende på alle spørsmålene om klimarisikorapportering.
- Mange foretak har en bærekraftsstrategi og prosesser som er forankret i styret og ledelsen.
- Det gis i liten grad opplysninger om vurderinger knyttet til risiko og vesentlighet.
- Få foretak opplyser om finansielle konsekvenser av risikoer knyttet til bærekraft og klimaendringer, eller tar hensyn til dette i verdsettelsen av eiendeler og forpliktelser.
- Rapportering av klimarisiko er begrenset og lite kvantitativ.
Når ikke gjennom med bærekraft
Innlegg: En ode til taksonomien
Ifs bærekraftsrapport viser reduserte klimautslipp og økt fokus på å forhindre skader