FinansWatch

Ny løsning gjør det enklere å få innsyn i lånegarantiordningen

2.941 bedrifter har hittil fått innvilget lån via lånegarantiordningen. Nå har GIEK fått på plass en ny løsning som gjør det enkelt å få frem opplysninger om hvert enkelt lån.

Foto: Skjermdump fra giek.no

– Til nå har nesten 3.000 bedrifter fått lån. Det bidrar til å hjelpe mange norske arbeidsplasser. Jeg er glad for at vi nå får opp en innsynsløsning for bruken av ordningen. Åpenhet vil bidra til etterprøvbarhet og legitimitet, og redusere faren for feilbruk, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Lånegarantiordningen kom til for å sikre delvis statsgaranterte lån til bedrifter som sto overfor en akutt likviditetsmangel som følge av virusutbruddet.

Selv om nesten 3.000 bedrifter har lånt penger er bruken av ordningen blitt vesentlig mindre enn det regjeringen åpnet for. Av den totale rammen på 50 milliarder kroner er bare 16,2 prosent, eller drøyt åtte milliarder kroner blitt brukt.

Av disse er litt over tre fjerdedeler gått til små og mellomstore bedrifter. Bare 66 av de 2.975 lånene er gått til store bedrifter.

Det er GIEK, Garanti-Instiuttet for Eksportkreditt, som forvalter ordningen for bedrifter på vegne av Finansdepartementet. For en knapp måned siden fikk GIEK i oppdrag av departementet å etablere en løsning for løpende offentliggjøring av opplysninger om de enkelte lånene som innvilges.

Departementet viste i brevet til at garantiordningen innebærer betydelig statsstøtte og bruk av offentlige midler, og at åpenhet derfor er viktig.

– Det er derfor positivt at GIEK har fått på plass en enkel og effektiv løsning for å få innsyn i hvem som har benyttet seg av lånegarantiordningen, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch