Finanstilsynet oppfordrer «finfluensere» til varsomhet

Finanstilsynet ønsker å øke bevisstheten om fastsatte krav når det gjelder investeringsanbefalinger som legges ut på sosiale medier.
FLERE REGLER: Finanstilsynet anbefaler at man setter seg godt inn i reglene når det kommer til investeringsanbefalinger. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FLERE REGLER: Finanstilsynet anbefaler at man setter seg godt inn i reglene når det kommer til investeringsanbefalinger. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den europeiske verdipapir- og markedstilsynsmyndigheten (ESMA) har nylig offentligjort et dokument rettet mot personer som publiserer investeringsanbefalinger i sosiale medier.

Finanstilsynet i Norge skriver i en pressemelding at budskapet fra ESMA blant annet kan være aktuelt for såkalte «finfluensere», altså personer med mange følgere i sosiale medier som legger ut tips relatert til personlige investeringer. Tilsynet skriver at reglene knyttet til investeringsanbefalinger gjelder alle, uansett om man bruker et «ikke-teknisk» språk og gir råd eller idéer, direkte eller indirekte rundt kjøp eller salg av et finansielt instrument..

I tillegg advares det også mot risikoen for markedsmanipulasjon i slike publikasjoner. Dette fordi offentlig kommunikasjon som legges ut på sosiale medier også kan medføre en risiko for markedsmisbruk som; markedsmanipulasjon, innsidehandel og ulovlig utlevering av innsideinformasjon. Hvor alle handlingene utgjør alvorlige lovbrudd. 

Finanstilsynet har tidligere publisert informasjon om reglene når det kommer til investeringsanbefalinger, og oppfordrer folk til å sette seg inn i disse. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også