ESMA vurderer reduksjon av oppgjørsperioden for verdipapir

Den europeiske verdipapir- og markedstilsynsmyndigheten har bedt om faktagrunnlag når det gjelder forkorting av perioden for oppgjør i verdipapir.
Foto: ESMA/PR
Foto: ESMA/PR

I 2014 fastsatte det felleseuropeiske regelverket Central Securities Depository Regulation (CSDR) et krav om at alle transaksjoner i omsettelige verdipapir som er utført på en handelsplass, skulle gjøres opp senest innen den andre virkedagen etter at handelen fant sted (ofte referert til som T+2). 

ESMA ønsker nå å kartlegge om oppgjørsperioden bør reduseres til T+1, altså til den første virkedagen etter handelen, skriver Finanstilsynet i en børsmelding.

Undersøkelsen vil hjelpe ESMA med å vurdere kostnadene og fordelene ved en mulig reduksjon av oppgjørsperioden i EU, og identifisere om det er nødvendig med reguleringstiltak i EU grunnet den planlagte forkortelsen av oppgjørsperioden til T+1 i andre jurisdiksjoner, for eksempel USA. 

Spesielt inviterer ESMA markedsinfrastrukturer (verdipapirsentraler, sentrale motparter og handelsplasser), deres medlemmer og deltakere, andre verdipapirforetak, utskrivere, fondsforvaltere, investorer og deres representanter til å gi detaljerte tilbakemeldinger på spørsmålene som ESMA stiller. Finanstilsynet ber virksomhetene informere tilsynet dersom det er forhold av særlig betydning for norske interesser som Finanstilsynet bør være oppmerksom på. 

Fristen for å svare på spørsmålene fra ESMA er 15. desember 2023. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også