Statsbudsjettet: Endret beregningsmetode for fastsetting av formuesverdi for næringseiendom

Formuesskatt på næringseiendom rammer mange banker og bedriftskundene deres. Nå vil regjeringen ha en mer rettferdig verdisetting av eiendommer i distriktene. 
LAVERE FORMUESKATT: Regjeringen mener endringen vil føre til at mange bedriftseiere utenfor storbyene vil få lavere formueskatt. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
LAVERE FORMUESKATT: Regjeringen mener endringen vil føre til at mange bedriftseiere utenfor storbyene vil få lavere formueskatt. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

«Metoden for å beregne markedsverdien av næringseiendom treffer ikke godt nok. Særlig overvurderes verdien av næringseiendommer i distriktene», skriver regjeringen i en pressemelding, og viser til en utredning fra NTNU Samfunnsforskning.

«For å forbedre verdsettelsesmetoden for næringseiendom økes kalkulasjonsrenten med en prosentenhet for eiendommer utenfor storbyene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger», fremgår det i Statsbudsjettet.

«Eiere av næringseiendom har mulighet til å få nedsatt verdien ved å dokumentere en lavere markedsverdi enn den beregnede verdien (sikkerhetsventil). Svakheter ved metoden gjør at svært mange må dokumentere markedsverdien. Ved å øke kalkulasjonsrenten for næringseiendom utenfor storbyene, får mange eiendommer i distriktene lavere formuesverdi», heter det i pressemeldingen.

– Rapporten underbygger mye av det bedriftseiere har fortalt meg når jeg har vært på reise, nemlig at formuesverdien er satt for høyt på mange eiendommer. Vi gjør derfor nå endringer som demper de regionale forskjellene, og som gir lavere formuesskatt i distriktet, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Mens kalkulasjonsrenten for næringseiendom på kort sikt skal økes med en prosent for eiendommer utenfor storbyene, skal det på lengre sikt undersøkes om det er rom for å forbedre beregningsmetoden ytterligere.

– Det er viktig at skattene er rettferdige og baseres på et riktig grunnlag. Endringen vil med dagens rentenivå tilsvare en reduksjon i formuesverdien på om lag 10 prosent, sier finansministeren.

«Ingen vil få økt formuesverdi som følge av endringen i beregningsmetode», skriver regjeringen.

Provenytapet anslås til om lag 450 millioner kroner påløpt, hvorav 270 millioner kroner bokføres i 2024.

Departementet legger opp til at endringen gis virkning fra og med inntektsåret 2024.

Artikkelen er skrevet av vårt søskenmedie EiendomsWatch.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også