Tror Norges Bank tar feil i sitt anslag om videre renteutvikling

Sparebank 1 tror at dagens rentebeslutning var den siste på en stund.
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1. | Foto: Sparebank 1 / PR
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1. | Foto: Sparebank 1 / PR

Norges Bank hevet renten med 0,25 prosent-poeng i dag og la frem en ny renteprognose som tilsier at det kan komme en renteøkning til i løpet av året. 

Sparebank 1 tror imidlertid at det er stor sannsynlighet for at dagens renteøkning er den siste for denne gang. Men banken tror til gjengjeld at rentene vil bli holdt på dette nivået i en lenger periode. 

– Ved å legge frem en rentebane der Norges Bank sier at det er en viss sannsynlighet for at rentene vil bli hevet i desember, så bidrar det i seg selv til en innstramming. Hadde de sagt at dagens renteøkning var den siste, så ville markedets umiddelbart begynt å spekulere i om når kommer rentekuttet, og kronen hadde trolig svekket seg, skriver Sparebank 1 i en pressemelding. 

De peker på at sentralbanken i USA tok en rentepause i går, men signaliserte at de trolig vil heve renten en gang til, avhengig av hvordan det går i økonomien. 

– Sentralbanksjef Powell var veldig åpen på pressekonferansen om at de hadde tatt veldig mye feil, og undervurdert hvor høyt de måtte heve renten for å få kontroll på inflasjonen. Han uttrykte derfor at det var en helt reell usikkerhet om det vil bli behov for en renteøkning til, påpeker Sparebank 1.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også