Finansdepartementet setter utvalg til å vurdere kapitalstrukturen i sparebankene

Utvalget skal vurdere om dagens egenkapitalinstrumenter er egnet til å dekke tap som kan oppstå. 
Arkivbilde. Professor Tore Bråthen skal lede kapitalstrukturutvalget. | Foto: Cornelius Poppe / NTB
Arkivbilde. Professor Tore Bråthen skal lede kapitalstrukturutvalget. | Foto: Cornelius Poppe / NTB

Finansdepartementet melder fredag at det har satt ned et utvalg som skal vurdere kapitalstrukturene i sparebankene. 

Hensikten er å se hvor godt egenkapitalinstrumentene er egnet til å dekke tap som kan oppstå og om regelverket er tilstrekkelig harmonisert med EU-regelverket. 

– Sparebankene er viktige i det norske banksystemet. De finansierer næringsliv og husholdninger i sitt nærmiljø, men er også viktig regionalt og nasjonalt. De leverer ikke bare spare- og betalingstjenester, men gir også store bidrag til allmennyttige formål, som for eksempel kultur og frivillighet. Med denne utredningen vil vi legge til rette for gode og lønnsomme sparebanker også i fremtiden, samtidig som vi ivaretar deres egenart og viktige samfunnsfunksjon, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding.

Utvalget er en reaksjon på en vurdering fra EUs banktilsyn EBA, som nylig mente det er nødvendig å utrede kapitalstrukturen i norske sparebanker. 

«Sparebankenes rolle i banksystemet tilsier at behovet for endringer i regelverket bør utredes i en nokså bred sammenheng. Utvalget skal derfor utrede kapitalstrukturen i sammenheng med mulighetene for å ivareta sparebankenes egenart og samfunnsfunksjon», skriver departementet i meldingen.

Departementet fremhever også at bankenes virksomhet sist ble utredet i 2009 og at mye har skjedd siden den gang som fordrer en ny utredning. Blant annet ønsker departementet å sørge for at reglene for kapitalstruktur skal være «oversiktlige, enkle og transparente».

Utredningen skal overleveres finansministeren senest 27. september 2024.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også