Italia innfører rentemarginskatt for bankene

Etter at bankene i landet ikke hevet innskuddsrenten tilstrekkelig, har myndighetene nå tatt grep. Bankene i Italia må betale skatt på rentemarginen.
Statsminister Giorgia Meloni i Italia har annonsert en rentemarginskatt på bankene i landet. | Foto: Andreas Solaro/AFP / AFP
Statsminister Giorgia Meloni i Italia har annonsert en rentemarginskatt på bankene i landet. | Foto: Andreas Solaro/AFP / AFP

Italia annonserte en skatt på 40 prosent på rentemarginen til bankene i landet mandag kveld. Skatteinntektene skal brukes til å hjelpe familier som sliter med økonomien og høy rente i landet, skriver Financial Times.

Statsminister Giorgia Meloni har tidligere kritisert bankene for å øke utlånsrentene, uten å heve innskuddsrentene. Dermed ble skatten godkjent på et møte sent mandag kveld, men skatten trenger fortsatt å bli godkjent av parlamentet.

Foreløpig er planen at skatten kun skal gjelde for 2023, men det har ikke hjulpet aksjekursen til de Italienske bankene. Italias to største banker, Intesa Sanpaolo og UniCredit har falt på børsen med 8 og 9 prosent tirsdag formiddag.

Italia følger dermed i fotsporene til Spania, som i fjor la på en skatt på inntektene til bankene for å hjelpe folket med kostnadene under inflasjonen. Også i Storbritannia har myndighetene vært ute og advart bankene om å heve rentene på innskudd mer enn hva bankene foreløpig har gjort, uten at det har kommet konsekvenser for bankene der.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også